lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd 3 minuten

Dit praktijkvoorbeeld is waargebeurd. De namen zijn fictief.

Wat is de situatie?

Stef is een week geleden zijn vriendin Nienke verloren. In de week dat hij alles voor de begrafenis aan het regelen is, ontvangt hij een e-mail van ene Emma. Ze zegt dat zij de dochter is van Nienke en wil weten wat zij erft.

Stef heeft Emma nog nooit gezien. En nu, een week na het overlijden van zijn geliefde, vraagt een volslagen onbekende ineens om allerlei privé-informatie. Hij belt naar ARAG.

Stef legt zijn situatie uit. Hij en Nienke waren niet getrouwd en hadden ook geen geregistreerd partnerschap. Wel hadden zij samen een koopwoning met hypotheek en een gezamenlijke bankrekening. Ook betaalden ze samen de boodschappen en vaste lasten.

Een samenlevingscontract en een testament ontbreken helaas. Nienke heeft wel een handgeschreven briefje achtergelaten. Hierin staat dat, mocht ze ooit komen te overlijden, alles voor Stef is.

Wanneer is een testament rechtsgeldig?

Ik vertel Stef dat hij geen erfgenaam is van Nienke, ondanks dat zij meer dan 20 jaar samen zijn geweest. Ze hebben immers niets vastgelegd. En alleen een handgeschreven briefje is niet genoeg. De wet zegt dat een testament alleen rechtsgeldig is als het bij notariële akte is gemaakt. Hooguit in geval van nood, zoals in een oorlogssituatie, maakt de wet een uitzondering. Van een dergelijke noodtoestand is in dit geval geen sprake.

Recht op de nalatenschap

Emma is daardoor de enige erfgename van Nienke en heeft dus recht op de nalatenschap. In dit geval: de helft van het huis en de bankrekening. Dit betekent ook dat Emma nu verantwoordelijk is voor de helft van de hypotheekschuld.

Zodra vaststaat dat Emma de erfgename is van Nienke, moet Stef Emma alle informatie geven waar zij om vraagt. Ook hier is de wet heel duidelijk in. Vervolgens moet Stef met Emma afspraken maken over de verdeling van de nalatenschap. Kort gezegd: Stef moet Emma een bedrag betalen om in het huis te kunnen blijven wonen.

Ruzie over de erfenis? Lees hier meer

Het regelen van de betalingen

Gelukkig was er wel een levensverzekering, waarmee Stef een deel van de hypotheek kan aflossen. Stef heeft recht op terugbetaling van de helft van de hypotheek door Emma. Ook betaalt hij sinds het overlijden van Nienke de vaste lasten. Omdat Emma als erfgename daar eigenlijk aan moet meebetalen, heeft Stef daarom een vordering op Emma. Stef kan dus de helft van alle kosten opeisen van Emma.

Als we alles uitrekenen blijkt dat Stef makkelijk een nieuwe hypotheek kan afsluiten om Emma uit te kopen. Het gevoel dat het oneerlijk is, blijft. Maar in elk geval is het nu wel juridisch goed geregeld!

Caroline Romeijn

Caroline Romeijn - Jurist Erfrecht

jurist Caroline Romeijn

Ik sta cliënten bij met juridische gevolgen van een overlijden. Hierbij is er altijd ruimte voor de emoties.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over familie en relatie

ruzie erfenis

Voorkom ruzie over de erfenis

Een op de tien erfenissen leidt tot een ruzie binnen de familie. Wij hebben handige tips voor u om ruzie te voorkomen.

Onderhoudsplicht

Jongmeerderjarigen en recht op alimentatie

Hebben jongmeerderjarigen recht op alimentatie van hun ouders? En wat is onderhoudsverplichting?

Kind erkennen

Erkennen kind door alleenstaande vader

De verwekker van het kind heeft het recht om zijn kind te erkennen. Erkenning en ouderlijk gezag zijn echter niet hetzelfde.