lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Ouderschapsplan

Het ouderschap stelt na uw scheiding andere eisen dan het gezamenlijk ouderschap wanneer u nog bij elkaar bent. Het is goed om u dat als ouder te realiseren. Wees flexibel en houd rekening met uw kind(eren), de andere ouder en met uzelf.

 

1. Altijd bespreken: drie belangrijke onderdelen

Het ouderschapsplan bevat een aantal verplichte onderdelen. Zorg ervoor dat u in elk geval deze zaken met elkaar bespreekt en vastlegt:

  • De zorgregeling: afspraken over wanneer de kinderen bij de ene ouder zijn en wanneer bij de andere. En wat wordt de hoofdverblijfplaats van de kinderen?
  • De communicatie: afspraken over hoe u elkaar op de hoogte houdt van belangrijke zaken en ontwikkelingen in het leven van de kinderen.
  • De kostenverdeling: afspraken over wie wat betaalt voor de kinderen.

2. Less is more bij een ouderschapsplan?

Zijn jullie het eens over de verplichte onderdelen? Dan kunt u bespreken welke onderwerpen nog meer in het ouderschapsplan thuishoren. Bijvoorbeeld afspraken over zakgeld, bedtijd en kleding. Denk ook aan het contact met opa en oma, een eventuele nieuwe partner en verhuizingen. Het is niet verplicht om deze afspraken te maken.

Jullie kinderen groeien op, jullie als ouders veranderen. De omstandigheden kunnen veranderen. Wat nu goed geregeld lijkt, kan over een tijdje niet meer logisch zijn. Dus zullen jullie het ouderschapsplan regelmatig moeten bijstellen. Het is verstandig om daar bij het maken van het ouderschapsplan al bij stil te staan. Bedenk daarbij dat het voor de kinderen belangrijker is om met uw ex 'on speaking terms' te blijven dan om koste wat kost vast te houden aan afspraken die ooit onder andere omstandigheden op papier zijn gezet.

3. Laat belangrijke beslissingen niet aan de kinderen over!

Bij een scheiding is het goed om de kinderen, als dat mogelijk is, te betrekken bij afspraken die u over ze maakt. Voor kinderen is het belangrijk dat er naar ze wordt geluisterd. Tegelijkertijd moeten ze niet klem komen te zitten in een strijd tussen hun ouders. Daarom is het heel belangrijk om een belangrijke beslissing niet over te laten aan uw kind. Maar blijf wel goed luisteren naar wat zij willen.

4. Komt u er niet samen uit? Regel hulp!

Soms komt u er niet uit met uw ex-partner, bijvoorbeeld over de verdeling van het aantal dagen met de kinderen. U kunt die kwestie voorleggen aan de rechtbank, maar u kunt ook een mediator inschakelen. De mediator zal jullie begeleiden bij het maken van afspraken voor in het ouderschapsplan. De praktijk leert dat een goed ouderschapsplan in een later stadium veel kosten bespaart.

5. Co-ouderschap en ouderschapsplan

Veel ouders die tegenwoordig uit elkaar gaan, kiezen voor een co-ouderschap. Dit betekent dat jullie de zorg voor de kinderen zoveel mogelijk 50/50 verdelen.

Co-ouderschap mogen jullie ook om financiële redenen afspreken. Het ouderschapsplan is het document om het co-ouderschap in vast te leggen, officiële instanties zullen ernaar vragen. Zorg dus dat het co-ouderschap goed staat omschreven in het ouderschapsplan, ARAG kan u hierbij op weg helpen.

Niet verzekerd bij scheiding?

ARAG helpt u met rechtshulp on demand.

✓ Binnen 24 uur juridische hulp
✓ Geen verzekering of abonnement nodig
✓ Tegen een vast, scherp tarief