lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Echtscheidingsconvenant

Jullie gaan scheiden. Dat moet u officieel bij de rechter aanvragen. Alleen de rechter kan een echtscheiding goedkeuren. Hiervoor moet u een echtscheidingsconvenant opstellen. Dat is een document waarin jullie samen afspraken vastleggen. Bijvoorbeeld over wie in het huis blijft wonen, of over het verdelen van jullie spaargeld.

Hoe stelt u een goed echtscheidingsconvenant op? ARAG heeft 5 tips voor u.

1. Altijd bespreken: de basis.

In een echtscheidingsconvenant komen ten minste vier onderwerpen aan de orde: de woning, de verdeling van de bezittingen, de verdeling van het pensioen én de vraag of er partneralimentatie betaald moet worden. Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar? Dan moeten jullie ook een verdeling maken van de zorgtaken én van de kosten van de kinderen. Over al deze onderwerpen kun u online veel informatie vinden. Natuurlijk kan uw situatie afwijken van een ‘standaard’-scheiding, bijvoorbeeld als jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden. Ook bij een groot vermogen of een eigen onderneming is maatwerk belangrijk.

2. Timing is alles!

Onderzoek wijst uit dat het scheidingsproces in fasen verloopt. U bent misschien wel verder in het proces dan uw partner. Houd daar waar mogelijk rekening mee. Soms moet u dus wat geduld hebben en de ander wat tijd geven. Geef elkaar de tijd om te wennen aan de veranderende situatie. Zoek naar de juiste momenten om de kwesties voor het echtscheidingsconvenant te bespreken. Het hoeft ook niet allemaal in één keer geregeld te zijn, u kunt ook steeds één specifiek onderwerp bespreken.

3. Hoe verdeelt u inboedelgoederen?

Tijdens uw huwelijk verzamelt u vaak veel spullen. Normaal gesproken zijn dat gezamenlijke ‘inboedelgoederen’, die u na de scheiding verdeelt. U kunt natuurlijk álle spullen op een lijst zetten. Maar u mag in het echtscheidingsconvenant ook afspreken dat de partner die de woning verlaat een lijst maakt met spullen die hij of zij meeneemt. De rest van de spullen blijven dan achter in de woning. Die spullen worden dan eigendom van de partner die in het huis blijft wonen. Krijgt de een veel meer dan de ander? Dan is het eerlijk daar een compensatie voor te betalen.

4. Neem iemand in vertrouwen

Het gaat over uw toekomst. Maar u weet niet altijd wat nu de beste beslissing is. Wat is voor u belangrijk bij het maken van afspraken in het echtscheidingsconvenant? Twijfelen is logisch! En het is ook logisch als u nog wat tijd nodig hebt om besluiten te nemen. Zorg voor iemand met wie u hierover kunt praten. Een familielid of vriend die aan uw kant staat en het beste met u voorheeft. Dat kan ook een professionele begeleider zijn, zoals een advocaat of psycholoog.

Wees niet bang om hulp te zoeken. En trek u zeker niks aan van wat uw partner daarvan vindt. Let wel op dat u er niet te veel mensen bij betrekt, want dan loopt u het risico op veel goedbedoelde adviezen te krijgen die elkaar kunnen tegenspreken.

5. Komt u er niet samen uit? Schakel hulp in!

Soms komt u er niet uit met uw ex-partner, bijvoorbeeld over de verdeling van het pensioen of de hoogte van de alimentatie. U kunt die zaken voorleggen aan de rechtbank (duur en traag), maar u kunt ook een mediator inschakelen. De mediator heeft ervaring met deze kwesties en kan jullie op een effectieve manier met elkaar laten communiceren. Met als doel waterdichte afspraken voor in het echtscheidingsconvenant!

Niet verzekerd? Wel hulp!

ARAG helpt u met rechtshulp on demand.

✓ Binnen 24 uur juridische hulp
✓ Geen verzekering of abonnement nodig
✓ Tegen een vast, scherp tarief