lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Meerwerk en stelposten

Meerwerk en stelposten kunnen de kosten voor de (ver)bouw verhogen. Meerwerk is extra werk dat de aannemer doet omdat u hem hier om vraagt. Stelposten zijn voorlopige bedragen voor de dingen waarvan de exacte kosten nog niet bekend zijn.

Meerwerk verplicht voor de aannemer?

Meerwerk gaat om dingen die u de aannemer vraagt te doen. Deze staan niet in de overeenkomst, of in technische omschrijving en tekeningen. Als de aannemer juist minder dingen doet dan overeengekomen is, heet dit minderwerk.

Dit doet de aannemer alleen als u het er allebei mee eens bent. U heeft namelijk de woning gekocht zoals die in de overeenkomst staat. Met veranderingen moeten allebei de partijen het eens zijn.

Aannemer mag meerwerk weigeren

De aannemer geeft vaak aan bij de overeenkomst tot welk moment u bepaalde aanpassingen kunt doorvoeren in de bouw. Of wanneer u bepaalde keuzes moet maken. Hij mag weigeren als:

  • De bouw al zo ver is dat er geen veranderingen meer mogelijk zijn
  • De verandering niet mogelijk is in het bouwplan, of niet past bij het ontwerp. Dat is vaak het geval bij de buitenkant van de woning. Hiervoor moet er aan eisen van de welstandscommissie en de gemeente worden voldaan. Soms moet ook de architect toestemming geven
  • De omgevingsvergunning of de regels van het Bouwbesluit (de overheid) maken het meerwerk onmogelijk

Meerwerk is vaak een dure keuze

Als u voor meerwerk kiest, kunt u alleen een overeenkomst sluiten met de aannemer. U kunt dus niet de voordeligste aanbieder zoeken. De aannemer kan hoge prijzen vragen voor de veranderingen die u wilt. Bij de meeste bouwplannen krijgt u wel een aantal keuzemogelijkheden. Let op dat u alle keuzes maakt als u de overeenkomst ondertekent.

Zet afspraken over meerwerk en minderwerk in een overeenkomst

Kijk uit voor een mondelinge afspraak met de aannemer en leg alles vast op papier. Zo heeft u achteraf altijd zekerheid over wat u heeft afgesproken. Als er dan iets niet loopt zoals u had gewild, kunt u moeilijk bewijzen wat de afspraken waren.

Voorkom stelposten waar mogelijk

Als u nog keuzes moet maken over bijvoorbeeld de keuken, of de badkamer krijgt u te maken met stelposten. Een stelpost is een voorlopig bedrag dat in de begroting staat van de bouw of verbouwing. De echte kosten zijn dan nog niet zeker. U hoort pas later wat de echte kosten zijn, vaak een stuk hoger dan in de stelpost staat. Dan moet u dus bijbetalen.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over verbouwen

Aannemer

Verhaal uit de praktijk

 

Jurist Tom Hooyman ligt in zijn blog een zaak uit de praktijk toe. Tijdens deze zaak stond hij de aannemer bij voor advies.

 
Schadevergoeding te late oplevering

Te late oplevering van de woning

U heeft recht op een schadevergoeding als de aannemer de woning niet afkrijgt binnen de bouwtijd die in de overeenkomst staat.

 
Procederen tegelvloer

Procederen om niet goed verlijmde tegelvloer

Wat is uw recht als een bedrijf uw tegelvloer verkeerd heeft gelegd? We laten in een praktijkzaak zien waar u recht op heeft.