lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Huurcontract op twee namen

Als u samenwoont in een huurwoning betekent dit niet dat u allebei officieel huurder bent. Het huurcontract staat meestal op naam van een van beiden. Degene op het huurcontract is dan de huurder. De ander in principe niet: die heeft dan ook geen rechten en plichten tegenover de verhuurder. Soms is er wel sprake van ‘samenhuur’ of ‘medehuur’.

Rechten en plichten bij samenhuur

Ondertekent u samen een huurovereenkomst, dan bent u allebei huurder. Dan is er sprake van “samenhuur.” U bent dan allebei hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van de huur en het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst. Als er bijvoorbeeld een huurschuld is, kan de verhuurder bij één samenhuurder de hele huurschuld innen. U bent dus niet voor de helft verantwoordelijk, maar voor alles.

Als samenhuurder gelden uw rechten en plichten ook als u niet meer in de huurwoning woont, maar de andere samenhuurder nog wel. Wilt u hiervan af, dan moet u samen met de andere huurder(s) de huurovereenkomst opzeggen. U kunt niet alleen opzeggen. Wilt u dit toch om zo niet langer verantwoordelijk te zijn? Soms vindt een verhuurder het goed als één samenhuurder opzegt en de andere samenhuurder het huurcontract voortzet. U kunt dit overleggen met uw verhuurder.

Rechten en plichten als medehuurder

Ondertekent één van u beiden de huurovereenkomst? En bent u geregistreerd partners of getrouwd? De partner die de handtekening heeft gezet is dan de ‘huurder’. En de partner die geen handtekening heeft gezet ‘medehuurder’. Dit is in de wet vastgelegd. U blijft medehuurder zolang u in dezelfde woning woont en samen een huishouden hebt. De medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de huurder.

Vertrekt de huurder? Dan wordt de medehuurder automatisch de huurder. Dit is ook zo als u pas getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap heeft gesloten nadat u voor de huurovereenkomst heeft getekend.

Verzoek medehuurderschap indienen

Een andere medebewoner is niet automatisch medehuurder. Bijvoorbeeld als u samenwoont als partner maar u bent niet getrouwd en u heeft ook geen geregistreerd partnerschap. U heeft dan geen rechten en plichten. U kunt wel medehuurder worden. Als huurder en medebewoner dient u daarvoor een verzoek in bij de verhuurder. De voorwaarde is dat u een duurzame gemeenschappelijke huishouding voert.

Verhuurder niet akkoord met medehuurderschap

De verhuurder moet binnen drie maanden een schriftelijk akkoord geven op uw verzoek. Als hij dit niet heeft gedaan kunt u naar de rechter gaan en een vordering instellen. Deze vordering kan de rechter afwijzen als u als medebewoner niet twee jaar in dezelfde woning hebt gewoond, de medebewoner niet in staat is om de huur te voldoen of het verzoek alleen maar wordt gedaan om de medebewoner snel huurder te laten worden. Er is dan sprake van misbruik van de regeling.

Overlijden huurder

Wanneer de huurder overlijdt, dan wordt de medehuurder automatisch de huurder. De medehuurder kan gewoon in de woning blijven wonen.

Woonde de overleden huurder samen met iemand die geen medehuurder is? Dan kan de medebewoner aan de rechter vragen om hem huurder te maken. Dit verzoek moet u doen binnen zes maanden na het overlijden van de huurder.
De rechter kan uw verzoek afwijzen als u niet kunt bewijzen dat de woning uw hoofdverblijf is of als u niet kunt aantonen dat u met de overleden huurder een duurzame gemeenschappelijke huishouding had. Uw verzoek wordt ook afgewezen als u alleen de huur niet kan betalen of als u geen huisvestingsvergunning krijgt.

Stond het antwoord van uw vraag niet in dit artikel? Raadpleeg dan onze pagina over huur en verhuur of neem direct contact op met ons.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over huur of verhuur

Juridische informatie over het achterstallig onderhoud in uw huurwoning

Achterstallig onderhoud in uw huurwoning

Huurt u een woning? Dan is het aan de verhuurder om het grootste deel van het onderhoud aan uw woning doen.

 
servicekosten huurder

Servicekosten huurder

 

Wat mag de verhuurder aan u als huurder doorberekenen als servicekosten? U leest het hier.

Juridische informatie over borg terugvragen van uw woning

Borgsom terugvragen

 

De termijn waarbinnen u dit bedrag terug kunt krijgen staat in de huurovereenkomst. Als dit niet zo is, lees ons stappenplan.