Soms heb je een zaak die je lang bijblijft. De zaak in dit blog is er zo een. Het heeft zes jaar geduurd om tot een einduitspraak te komen. Dat alles door een eigenwijze wederpartij.

Financieringsadvies voor een nieuwe woning

De familie Visser wilde een nieuwe woning kopen en klopte aan bij een hypotheekadviseur om de financiering te regelen. Deze financiering moest voor een bepaalde datum rond zijn, zoals gebruikelijk bij de koop van een huis. Maar de financiering kwam niet rond voor die datum. Met de verkoper van het huis werd een nieuwe datum afgesproken. Ook die werd niet gehaald. De familie Visser had hierdoor geen vertrouwen meer in de hypotheekadviseur. Zij vonden dat de adviseur zijn werk niet goed had gedaan. Dit was ik met hen eens. Om die reden heeft de familie Visser de samenwerking beëindigd en alsnog binnen een aantal dagen bij een bank de financiering rond gekregen. Wel moest de familie een boete betalen aan de verkopers, omdat zij niet op de afgesproken datum de financiering rond hadden gekregen.

Vergoeding voor de hypotheekadviseur

De hypotheekadviseur wilde van de familie Visser €1.500,- hebben voor zijn werkzaamheden. In de overeenkomst was namelijk afgesproken dat dat bedrag betaald zou worden als de financiering geregeld was. Maar dat was hier niet het geval. Volgens de wet is een klant alleen een ‘redelijk loon’ verschuldigd als de opdracht niet volbracht is. Namens de familie heb ik de hypotheekadviseur aangegeven dat zij best iets wilden betalen als hij kon laten zien hoeveel uren hij aan het dossier had besteed.

Hypotheekadviseur houdt voet bij stuk en start proces

De hypotheekadviseur bleef vasthouden aan de €1.500,- en was op geen enkele wijze op andere gedachten te brengen. De familie Visser heeft nog geprobeerd de zaak te schikken door €500,- ‘redelijk loon’ aan te bieden. Hiermee ging hij niet akkoord. Uiteindelijk, na zes jaar, de woning is namelijk in 2015 gekocht, is de hypotheekadviseur gaan procederen. De eis was betaling van €1.500,-. Omdat inmiddels mijn geduld met deze zaak ook een beetje op was en de familie meer dan redelijk was, heb ik als tegeneis ingebracht dat de hypotheekadviseur een boete van €1.800,- aan de familie moest betalen.

Verrassend eindresultaat

U raadt het al; de rechter oordeelde dat de familie Visser wel iets, maar niet de volledige € 1.500, - moest betalen aan de adviseur. Hij vond € 200,- meer dan redelijk. En daarnaast werd mijn tegeneis toegewezen. Uiteindelijk moest dus niet de familie Visser aan de hypotheekadviseur, maar de hypotheekadviseur aan hen betalen.

Deze zaak heeft zes jaar boven het hoofd van de familie Visser gehangen. Om dan uiteindelijk toch gelijk te krijgen is erg fijn voor hen. En voor mij natuurlijk ook!

Dit praktijkverhaal is werkelijk gebeurd, de gebruikte namen zijn fictief.

Martine Kleefman

Martine Kleefman - Jurist Algemeen Verbintenissenrecht

Blog-Martine-Kleefman-

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.