Als automobilist een ongeval met een voorbijganger of fietser? Dat is even schrikken! Gelukkig loopt het meestal goed af met alleen blikschade. Wie is aansprakelijk en moet de schade betalen? De voorbijganger die niet goed heeft opgelet, of u omdat u de voorbijganger niet zag? Wettelijk is de kwetsbare voetganger en fietser beschermd in het verkeer. Dit is vastgelegd in artikel 185 Wegen Verkeers Wet.

Wat betekent deze wet voor u als automobilist

Wilt u bij een ongeval met een voetganger of fietser uw schade verhalen? Dan moet u aantonen dat u er alles aan hebt gedaan om de aanrijding te voorkomen. U moet bijvoorbeeld bewijzen dat u uw snelheid aan de omstandigheden heeft aangepast. Of dat de fout van de fietser of voorbijganger zo onverwacht was dat u er geen rekening mee kon houden. Helaas zijn fietsers en voetgangers vaak onoplettend in het verkeer, of houden zij zich niet aan de verkeersregels. Omdat zij een stuk kwetsbaarder zijn moet u wettelijk gezien extra rekening houden met hun veiligheid. Dit verklaart de strenge eisen aan uw rijgedrag als automobilist.

Bijzondere uitgangspunten bij jonge verkeersdeelnemers

Uw verzekeraar moet de schade die het kind lijdt van een ongeval betalen. Dit is voor voetgangers en fietsers van 13 jaar of jonger. En is vastgesteld op grond van artikel 185, de Wegen Verkeers Wet. Heeft uw auto schade? Op basis van art 6:169 kunt u de ouders van het kind aansprakelijk stellen. Wel moet u laten zien dat u er alles aan heeft gedaan om de aanrijding te voorkomen. Kunt u dit aantonen, dan krijgt u de schade vergoed.

Uw mogelijkheden bij het verhalen van de schade

  • Maak duidelijk dat u er alles aan heeft gedaan om de aanrijding te voorkomen. Dit betekent dat er overmacht is van uw kant. Dan is de schade volledig te verhalen.
  • U kunt niet duidelijk maken dat u er alles aan heeft gedaan om de aanrijding te voorkomen. Een deel van uw schade komt voor eigen rekening. Hoe groot dit deel is, verschilt per situatie. In het meest slechte geval kunt u geen schade verhalen op de tegenpartij.

Wees discussie voor, zorg voor getuigen

Het verhalen van de schade geeft vaak een discussie met de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij. Met getuigen van uw verhaal staat u sterker. Probeert u daarom getuigen te vinden die u kunnen ondersteunen hierbij. Omdat bewijsvoering lastig is, raden wij aan om een jurist in te schakelen voor de afhandeling van de zaak.

Wij staan op voor gerechtigheid

ARAG, juridisch probleemoplossers. Voor iedereen.

lachende vrouw met advocaat voor rechtbank

Iedereen kan zijn recht halen. Met een rechtsbijstandverzekering van ARAG of onze partners. Lees hier hoe wij u helpen.