lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Duur letselschadezaak

In de media, de Tweede Kamer en de letselschadebranche wordt al even gediscussieerd over de afwikkeling van letselschadezaken en hoe dit proces verbeterd kan worden. De Letselschade Raad heeft onlangs de uitkomst van een onderzoek gepubliceerd, dat aanknopingspunten geeft voor het verkorten van letselschadezaken.

Langlopende letselschade

De meeste letselschadezaken worden binnen twee jaar geregeld, maar ongeveer 10% van alle zaken loopt langer dan twee jaar. Dit wordt een ‘langlopende letselschade’ genoemd. Een langlopende zaak kan uw herstel tegenwerken en u het gevoel geven dat u voor de tweede keer slachtoffer wordt.

Hoe is het mogelijk dat er letselschadezaken zijn die jaren duren? In dit blog leg ik u uit wat er bij een letselschadezaak komt kijken en waarom dit veel tijd in beslag kan nemen.

Wat is de duur van een letselschadezaak?

Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag en niet altijd is een langlopende zaak te voorkomen. Soms is dat zelfs in uw eigen belang. De aard en de ernst van het letsel verschilt vaak fors; van enkele kneuzingen en schaafwonden tot het verliezen van een been of zorgafhankelijk worden. Elke zaak verdient een aanpak op maat en heeft dus ook een andere duur.

Ook worden er tijdens de zaak vaak verschillende deskundigen ingeschakeld. Bijvoorbeeld een medisch adviseur, een arbeidsdeskundige of een rekenbureau om de (toekomst)schade goed te kunnen berekenen. Dit neem meestal veel tijd in beslag.

Afwikkeling volgt na medische eindtoestand

De zaak wordt vaak niet afgewikkeld vóór er sprake is van een medische eindtoestand. Er is sprake van een medische eindtoestand als een arts aangeeft dat de verwachting is dat uw klachten niet meer kunnen verbeteren of verslechteren. Daarna is duidelijker wat de gevolgen voor u met het oog op de toekomst zijn. De schade is daarvoor lastiger schatten. Zeker bij ernstig letsel, met forse toekomstschade, is het niet wenselijk om een zaak snel af te wikkelen.

Medisch expertise traject neemt veel tijd in beslag

Soms is het nodig dat een medische deskundige het dossier beoordeelt. Dit expertisetraject neemt meestal veel tijd in beslag. Eerst moet de medisch adviseur het eens worden met de verzekeraar over de vragen die aan de expert worden gesteld. Daarna worden de vragen aan de expert verzonden en volgt er een medisch onderzoek. Een aantal weken later ligt er een concept-rapportage. Deze moet zowel door u als de medisch adviseur(s) worden bekeken. De opmerkingen van alle partijen worden meegenomen in het definitieve rapport. Zodra het rapport definitief is, kan er naar een eindregeling worden toegewerkt. Al met al een heel proces dus.

De reactietermijnen verschillen

De duur van een letselschadezaak is ook afhankelijk van de reactietermijn van de verschillende partijen die aan uw zaak meewerken. De ene partij is de andere niet wat reactietermijnen betreft. Ook discussies over schadeposten, het letsel zelf of de aansprakelijkheid kunnen een zaak langer laten duren dan de bedoeling was.

Onze aanpak

De juristen van ARAG bieden aanpak op maat. Wij schatten de looptijd van uw dossier in en proberen deze zo kort mogelijk te houden. We voorzien u van heldere adviezen, zodat u op elk moment weet waar u aan toe bent. We staan u stap voor stap bij, hoelang uw zaak ook duurt!

Kelly van der Weerden

jurist-kelly-van-der-weerden

Ik heb oog voor de mens achter de schade. Ik werk vanuit het hart, en zet nét dat stapje extra om de cliënt zoveel mogelijk te ontzorgen.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over letsel

Verkeersongeval

Betrokken bij een verkeersongeval?

Er zijn drie mogelijkheden waarop het Openbaar Ministerie u voor de rechter brengt. U leest het hier.

Vergoedingen letselschade

Vergoedingen bij letselschade

Heeft u een ongeluk gehad? Als het de schuld is van een ander, dan kunt u een schadevergoeding eisen.

Loondoorbetaling sportongeval

Doorbetalen van loon na sportongeval

Een sportblessure kan soms leiden tot (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Heeft u dan recht op doorbetaling van loon?