Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Vergoeding extra schade bij een verkeersongeval

Bij een verkeersongeval zijn er vaak méér kosten dan alleen de schade aan het voertuig. Denk aan de kosten voor vervangend vervoer (autohuur), schade aan kleding, waardevermindering en rente.

Autohuur na een aanrijding

Als u betrokken bent bij een aanrijding waarbij iemand anders aansprakelijk is, kunt u naast de schade aan uw voertuig ook bijkomende schade claimen. Denk aan de kosten van een huurauto gedurende de tijd dat uw eigen auto in reparatie is. En is uw voertuig total loss, dan kunt u in principe een vervangende auto huren zolang u bezig bent met de selectie en aanschaf van een gelijkwaardig voertuig, met een maximum van circa 14 dagen. Als uw tegenpartij de aansprakelijkheid erkent, kunt u tot 75% van de huur terug krijgen. Brandstofkosten moet u natuurlijk wel zelf betalen. Maakt u in plaats van een huurauto tijdelijk gebruik van het openbaar vervoer, dan kunt u in principe ook die kosten claimen.

Kledingschade en andere schade

Bij een aanrijding kan ook schade ontstaan aan kleding of andere zaken in de auto, zoals een mp3-speler, mobieltje, camera, horloge of sieraden. Als het beschadigde voorwerp niet te repareren is, hangt de schadevergoeding af van de aanschafprijs en de leeftijd. Voor artikelen die wat ouder zijn, geldt een aftrek.

Waardevermindering bij nieuwe auto's

Bij flinke schade aan een relatief nieuwe auto kan er sprake zijn van extra waardevermindering bovenop de reparatiekosten. Het onafhankelijke Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE) heeft hiervoor richtlijnen opgesteld, te downloaden via www.nivre.nl

Rente

Voor autoschade, kledingschade en waardevermindering geldt vanaf de datum van het ongeval tot de dag waarop de aansprakelijke partij het schadebedrag betaalt, hij of zij rente moet betalen over het schadebedrag.

Laat u ondersteunen en adviseren door onze juristen

Bij een aanrijding buiten uw schuld hebt u recht op vergoeding van álle kosten. Dus niet alleen de schade aan uw voertuig. Ligt de verantwoordelijke bestuurder dwars of lijkt diens verzekeringsmaatschappij de zaak te traineren? Neem contact met ons op of bekijk de mogelijkheden.

Waarom ARAG

  • Direct contact met een jurist
  • Snel inzicht in uw situatie
  • Gratis oriënterend gesprek
  • Meer dan 200 producten beschikbaar
  • Persoonlijk en begrijpelijk