lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

27 september 2022 | Leestijd: 1 minuut

De spanning op de arbeidsmarkt is om te snijden, de energiekosten en brandstofprijzen rijzen de pan uit en de inflatie is historisch hoog. Veel Nederlanders maken zich ernstig zorgen en een grote groep heeft al problemen met het betalen van rekeningen. Tijd om onze arbeidsjuristen om advies te vragen.

Waarschijnlijk herkent u het wel: de kosten voor het dagelijks levensonderhoud lopen gigantisch op. Veel Nederlanders hebben op dit moment moeite om al hun rekeningen te voldoen. Het salaris dat zij maandelijks ontvangen is niet meer voldoende om van rond te komen. Is het in dit geval mogelijk om bij uw werkgever aan te kloppen voor een salarisverhoging? En geeft de krapte op de huidige arbeidsmarkt u een betere onderhandelingspositie? Deze vragen stelden wij aan de arbeidsjuristen van ARAG. Wat blijkt: er zijn wel degelijk mogelijkheden.

Loonsverhoging of een bonus

Veel werkgevers en werknemers zijn rechtstreeks of via een arbeidsovereenkomst gebonden aan een cao. Een cao kan een standaard karakter hebben. Dan is afwijken niet toegestaan. De meeste cao’s kennen een minimum karakter. In dat geval kan ten voordele van een werknemer van de cao worden afgeweken.

Dat betekent dat u bijvoorbeeld een hoger salaris kunt afspreken dan het salaris dat hoort bij uw schaal. De krapte die heerst op de arbeidsmarkt maakt de onderhandelingspositie van een werknemer veelal groter. Maak daarvan gebruik als u bijvoorbeeld een beoordelingsgesprek hebt. Indien een loonsverhoging er niet in zit is een bonus wellicht een optie.

Meer werken of een tweede baan

Een werknemer kan er ook voor kiezen om meer uren te werken. Daarvoor kunt u bij uw werkgever een verzoek indienen. Een werkgever mag dit uiteraard afwijzen als er geen werk is. Wellicht kunt u tijdelijk meer werken, of gaan werken op bepaalde uren, waardoor u in aanmerking komt voor een toeslag. Er zijn ook bedrijven met een cafetariamodel, waarbij werknemers kunnen kiezen tussen extra verlof of meer salaris. Het aanpassen van de keuze voor meer salaris in plaats van meer vrije uren is in dit geval mogelijk.

Wilt u meer uren werken en kan dat bij uw huidige werkgever niet? Dan is het wellicht een optie om een tweede baan te nemen. Per 1 augustus 2022 geldt dat een werkgever in beginsel nevenwerkzaamheden niet meer mag verbieden. Lees hier meer over de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

Vakantiegeld of een voorschot op een eindejaarsuitkering

Serieuze betalingsproblemen kunnen leiden tot een loonbeslag met veel administratieve rompslomp voor werkgevers tot gevolg. Indien een werknemer in de financiële probleem dreigt te komen is het goed om in overleg te gaan. Zo kunt u bijvoorbeeld afspreken om het vakantiegeld in termijnen te (laten)betalen. In de regel wordt het vakantiegeld in mei of juni betaald, maar maandelijks betalen kan ook. Dit kunt u niet afdwingen als jaarlijkse betaling is afgesproken. Daarnaast kunt u als werknemer ook vragen om een voorschot op de eventuele 13e maand/eindejaarsuitkering.

Denk ook aan uitbetalen van overuren of bovenwettelijke verlof. Dit kunt u als werknemer eveneens niet afdwingen indien anders is geregeld in een cao of arbeidsovereenkomst. Wettelijk verlof uitbetalen mag niet.

Leningen aflossen of reiskosten opschroeven

In de media leest u dat bedrijven leningen voor studies aflossen of een bijdrage leveren aan de energie rekening. De reiskostenvergoeding kan een werkgever opschroeven. Of u kunt uw werkgever verzoeken om een leaseauto beschikbaar te stellen. Zeker indien u veel moet reizen voor uw werk. Bij weinig privégebruik kan het juist een overweging zijn om te kiezen de leaseauto niet meer privé te gebruiken. De fiscale bijtelling valt dan weg.

Let op: via de werkkostenregeling kan een werkgever onbelaste vergoedingen aan de werknemer verstrekken, maar dat kan niet onbeperkt. Voor werknemers: extra inkomen kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen die u ontvangt.

Rechtsbijstand Verzekerd Online

Voorkom verrassingen, verzeker uzelf direct voor rechtsbijstand.

✓ Voorkom onverwachte kosten
✓ Dekking naar keuze, stel zelf samen
✓ Expertise van ruim 500 juristen en advocaten