lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

31 mei 2023 | Leestijd: 2 minuten

Voor energiecontracten die vanaf donderdag 1 juni 2023 worden afgesloten, gelden nieuwe regels voor het opzeggen van energiecontracten. Zo gaat onder meer het systeem van opzegvergoedingen op de schop. René Noordman, Jurist Algemeen Verbintenissenrecht bij ARAG, legt uit wat dit betekent.

Voor wie gelden de nieuwe regels?

De nieuwe regels gelden voor alle kleingebruikers op de energiemarkt. Dat zijn particulieren, maar ook kleine zakelijke gebruikers.

Hoe zat het met die opzegvergoeding tot nu toe?

Tot nu toe betaalde je bij het opzeggen van een vast energiecontract een vast bedrag, afhankelijk van de looptijd. Had je bijvoorbeeld nog een jaar looptijd te gaan, dan betaalde je een opzegvergoeding van maximaal twee keer 50 euro en dan was je ervan af. Daarbij maakte het niet uit hoeveel looptijd je nog te gaan had van dat jaar.

Waarom moest die oude regeling op de schop?

De oude regeling voor opzegvergoedingen pakte vaak ongunstig uit voor de energieleveranciers. Het gevolg was dat leveranciers vrijwel geen vaste contracten meer aanboden, omdat klanten makkelijk konden weglopen en de leverancier vervolgens met de (duur) ingekochte energie bleef zitten. Met de nieuwe regels wil de Autoriteit Consument en Markt zorgen dat leveranciers weer meer vaste contracten gaan aanbieden.

Hoe ziet de nieuwe regeling voor opzegvergoedingen eruit?

Voor contracten die per 1 juni 2023 zijn afgesloten, geldt geen vast opzegbedrag meer. In plaats daarvan berekent je huidige leverancier de opzegvergoeding. Uitgangspunt van die berekening is het prijsverschil tussen je huidige tarieven en de tarieven die je zou gaan betalen bij een nieuw contract bij diezelfde leverancier, vermenigvuldigd met je geschatte verbruik tot het einde van het contract.

Kun je een voorbeeld geven van zo’n berekening?

Stel dat je op 1 september 2023 een energiecontract afsluit voor een jaar. Je betaalt 0,80 per kW voor stroom en 1,10 per m3 voor gas. Je zegt dit contract op per 2 april 2024. Als je per 2 april 2024 een nieuw contract zou afsluiten bij je huidige leverancier, zou je 0,30 per kW en 0,90 per m3 gaan betalen. Je geschatte verbruik over de looptijd van het contract is 2.500 kWh en 1.200 m3 en je werkelijke verbruik tot aan de opzegdatum van 2 april 2024 is 2.000 kWh en 800 m3.

Je opzegvergoeding is dan (0,80-0,30) x (2.500 – 2.000) = 0,50 x 500 = 250 euro voor elektriciteit en (1,10 - 0,90) x (1.200 – 800) = 0,20 x 400 = 80 euro voor gas.

Zo te zien wordt het dus ongunstiger om tussentijds je energiecontract op te zeggen

Dat klopt, maar daar staat tegenover dat leveranciers het nu sneller zullen aandurven om vaste contracten aan te bieden. Dat geeft weer meer keuze voor klanten die de zekerheid van een vast contract willen.

Hoe kom ik erachter wat mijn opzegvergoeding is?

Je energieleverancier moet duidelijk maken hoe de ingeschatte of definitieve opzegvergoeding berekend wordt. Bijvoorbeeld door dit op te nemen in de algemene voorwaarden.

Als je erom vraagt, moet je leverancier per direct een inschatting geven van je opzegvergoeding. Daarbij moet de leverancier ook transparant zijn over hoe hij tot dat bedrag komt. Ook als je gebruikmaakt van de overstapservice van een nieuwe leverancier, moet je huidige leverancier zorgen dat jij als gebruiker een berekening van de opzegvergoeding ontvangt. Voordat de wettelijke bedenktijd voorbij is, moet je dus je opzegvergoeding weten zodat je eventueel nog kunt besluiten om af te zien van de overstap. Leveranciers kunnen dus niet afwachten en achteraf met een (hoge) rekening voor een opzegvergoeding komen.

Wanneer je definitief overstapt naar een nieuw energiecontract, ontvang je uiterlijk bij de eindafrekening je definitieve opzegvergoeding.

Heb je nog tips naar aanleiding van de nieuwe overstapregels?

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het gaat met de opzegvergoeding in situaties waarin je bijvoorbeeld rond de opzegdatum zonnepanelen plaatst of een warmtepomp installeert. Dan gaat je werkelijke verbruik meteen fors omlaag of verandert de verhouding tussen het verbruik van elektriciteit en gas ten opzichte van het geschatte verbruik, waarop je leverancier de opzegvergoeding baseert. Let in zo’n geval dus extra goed op hoe de opzegvergoeding uitpakt.

Meer informatie over de nieuwe regels voor opzeggen van energiecontracten vind je op de website van de ACM.

rené noordman arag

René Noordman - Jurist algemeen verbintenissenrecht