lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

25 april 2024 | leestijd: 3 minuten

Sleutelfiguren uit de werelden van de technologie én het internationale recht ontmoetten elkaar tijdens het internationale ARAG Access to Justice Congres. Samen met 250 prominente relaties en business partners uit 16 landen bogen zij zich over de cruciale vraag hoe we voor iedereen in onze maatschappij universele toegang tot het recht kunnen creëren. Onder de sprekers waren futurist Gerd Leonhard, Zack Kass (voormalig OpenAI), mensenrechten activist Ayo Tometi en advocaat en human rights activist Amal Clooney.

“Door toegang tot het recht te verbeteren, versterken we het vertrouwen in onze democratische instituties.”, stelde Renko Dirksen, Speaker of the Management Board van ARAG SE, in zijn openingsstatement van het ARAG Access to Justice Congres 2024. Zijn woorden verwezen naar het centrale thema van de conferentie: empowerment. ARAG SE zette zich met deze conferentie neer als toonaangevende stem in de wereld van het recht. Na een warm welkomstwoord door Renko Dirksen en onze eigen CEO Marc van Erven, nam dagvoorzitter Rick Nieman de leiding bij het uitdiepen van de centrale vraag van de dag: hoe empoweren we mensen, de maatschappij en organisaties om ook in de toekomst toegang tot het recht te verkrijgen?

De impact van innovatie

Een belangrijk aandachtspunt tijdens de conferentie was de impact van innovatie op toegang tot het recht. "Ik geloof echt dat de toekomst beter is dan we denken, maar alles hangt af van hoe goed we samenwerken om die toekomst samen vorm te geven. Een van de grootste uitdagingen, nu we het tijdperk van AI binnengaan, is dat technologische sprongen maar al te vaak vooral ten goede komen aan degenen die de technologie bezitten of die er platforms omheen bouwen. Dat moet veranderen!” benadrukte futurist Gerd Leonhard in zijn speech. Gerd Leonhard, die geldt als één van Europa’s honderd meest invloedrijke mensen, schetste een prikkelende visie over de toekomst van de mensheid, technologie, ondernemingen en cultuur. Het snijvlak tussen technologie en mensenrechten werd onder de loep gelegd tijdens een enerverende discussie tussen Zack Kass, voormalig head of go-to-market bij Chat GPT en Mutale Nkonde, CEO van AI for the People. Hun dialoog gaf nieuwe inzichten in de uitdagingen en kansen die AI levert bij het nastreven van gerechtigheid.

Meer gelijkheid in de samenleving

Naast technologische innovatie onderstreepte de conferentie het belang van internationale rechtsstructuren voor het scheppen van meer gelijkheid in de samenleving. De wereldwijd bekende advocate en human rights activist Amal Clooney, liet een diepe indruk achter met praktijkvoorbeelden uit haar carrière, waarmee ze de noodzaak van rechtsbescherming een concreet gezicht gaf: "Zonder toegang tot het recht zijn de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens slechts woorden op een bladzijde. En toegang tot het recht begint met mensen die om je geven."

Na Amal Clooney’s bijdrage werden de aanwezigen verrast door een online gesprek met de winnaressen van de International Children’s Peace Prize 2023. Deze Oekraïense meisjes willen vluchtelingenkinderen helpen die ver van huis moeten leven vanwege de oorlog. Tijdens de interviews vertelden de meisjes hoe ze technologie gebruiken om de rechten te handhaven van vluchtelingenkinderen. Een perfect voorbeeld van toegang geven tot het recht.

Empowerment is een fundamentele voorwaarde

De conferentie kreeg een indrukwekkend slotakkoord met een krachtige speech van Ayo Tometi, medeoprichter van de Black Lives Matter beweging, waarin zij bevestigde dat empowerment een fundamentele voorwaarde is voor toegang tot het recht. "Martin Luther King Jr. zei ooit: de boog van het morele universum is lang, maar hij buigt naar rechtvaardigheid. Alleen buigt hij niet vanzelf. We moeten samenwerken, met vaardigheid, principes en overtuiging, om de boog naar rechtvaardigheid te buigen."

Het ARAG Access to Justice Congres 2024 was een platform voor het verbinden van juridisch experts, technologen en maatschappelijke activisten om prangende vragen te adresseren en een koers uit te stippelen naar een toekomst met meer maatschappelijke gelijkheid. Speeches en discussies werden afgewisseld met bijzonder entertainment. Van een innovatieve AI-ondersteunde openingsact tot een kippenvel bezorgend optreden van het ZO Gospel Choir. Door gezamenlijke inspanning droegen de aanwezigen bij aan de empowerment van individuen en het bevorderen van positieve verandering.

Het evenement eindigde met een oproep tot actie aan alle deelnemers, om samen te werken aan een betere toekomst, waarin gerechtigheid geen voorrecht is maar een universeel recht.