lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Het is natuurlijk een nobel streven van tieners; een vakantiebaantje zoeken. Niet de hele zomervakantie op de bank hangen, maar de handen uit de mouwen steken en een leuk zakcentje verdienen! Toch kan het vakantiewerk van tieners soms een erg vervelende verrassing met zich meebrengen voor de ouders. Als een kind van 16 of 17 namelijk meer verdient dan €1.296,- netto per kwartaal, dan komt in de regel het recht op kinderbijslag te vervallen. Hierdoor worden mogelijk ook andere aanspraken gekort of vervallen deze zelfs. Denk hierbij aan het kind gebonden budget of een algemene nabestaandenuitkering. Daarom wil ik u graag wat ‘tips en tricks’ meegeven waarmee u kunt voorkomen dat uw recht op kinderbijslag in rook opgaat.

Aanvullende limiet voor vakantiewerk

De SVB hanteert een limiet van €1.296,- netto per kwartaal aan bijverdiensten voor een kind. Gelukkig is hierop een uitzondering gemaakt. Als de bijverdiensten in het kader van vakantiewerk zijn geldt een aanvullende limiet van €1.330,-. Er mag dan in totaal €2.626,- (€1.296 + € 1.330) verdiend worden. Hiervoor is het wel vereist dat de vakantiewerkzaamheden uitsluitend in de zomervakantie/tussen twee schooljaren in worden verricht.

LET OP: het is dus zaak dat de werkzaamheden niet buiten de vakantieperiode voor langere tijd worden verricht. Als dit wél gebeurt dan wordt dit baantje als gewoon werk gezien en geldt de vakantievrijstelling niet.

Werk in het kader van opleiding of studie?

Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat er in de vakantieperiode gewerkt moet worden in het kader van een stageovereenkomst of leer-arbeidsovereenkomst. Helaas kan hier dan niet gesproken worden van vakantiewerk. Dit is anders als er in de stage- of leerovereenkomst is vastgelegd dat het doorwerken in de vakantieperiode niet verplicht is. Dan is er immers duidelijk sprake van het vrijwillig gaan werken in de vakantie.

Mijn tips:

  • Bespreek van tevoren hoe lang het vakantiewerk gaat duren en pas op dat het werk niet ná de zomervakantie doorloopt.
  • Gaat uw kind in de vakantie extra werk doen bij een werkgever waar hij of zij al werkt? Laat dan vastleggen dat hier geen verplichting toe is en hoeveel meer gewerkt gaat worden t.o.v. de reguliere werktijden.
  • Volgt uw kind een studie of opleiding in het kader waarvan gewerkt wordt? Laat dan vastleggen in de leer-arbeidsovereenkomst dat er geen verplichting is voor het werken in de zomervakantie en laat uw kind goed bijhouden hoeveel er gewerkt wordt.

Pas op met vakantiewerkzaamheden als er recht op kinderbijslag is!

Vakantiewerk moet natuurlijk niet resulteren in dat al dat harde werk wordt afgestraft en pa en ma een dikke terugvordering van de kinderbijslag krijgen! Hopelijk heb ik u met bovenstaande tips hierbij kunnen helpen. Als er toch problemen ontstaan, neem dan contact op met mij of een van mijn collega’s. Samen kunnen wij dan proberen te voorkomen dat dit een “boontje komt om zijn vakantieloontje” scenario wordt.

David Wijngaard

David Wijngaard - Jurist Sociaal Zekerheidsrecht

Jurist David Wijngaard

Sociaal Zekerheidsrecht is mijn expertise en passie. Met juridische skills en betrokkenheid help ik onze klanten niet alleen naar het beste resultaat, maar bied ik ook een stukje steun en rust!

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.