
Massaclaims: dit moet je weten
Leestijd: 2 minuten
Van tijd tot tijd halen ze het nieuws: gedupeerden die hun krachten bundelen in zogeheten massaclaims om gezamenlijk schade te verhalen op bedrijven of instanties. Maar wat houdt zo’n collectieve claim precies in? En wanneer kan het slim zijn om mee te doen? In dit artikel lees je wat een massaclaim is, waar je op moet letten, en wat de voor- en nadelen zijn van deelname.
Wat is een massaclaim?
Bij een massaclaim (ook wel collectieve claim of groepsvordering genoemd) trekt een grote groep mensen samen op tegen een partij die schade heeft veroorzaakt. Denk aan een datalek, een gebrekkig product of een milieuramp. Soms leidt dit tot een rechtszaak, maar het kan ook voorkomen dat er een schikking getroffen wordt.
Door samen een claim in te dienen, sta je sterker. Je vergroot de kans op succes, oefent meer druk uit en de kosten per persoon zijn meestal lager dan wanneer je zelf een zaak start.
Wanneer kan het slim zijn om mee te doen aan een massaclaim?
Een massaclaim kan interessant zijn als je zelf schade hebt geleden. Maar let goed op voordat je je aansluit. Meedoen kan verstandig zijn als je echt tot de groep gedupeerden behoort en als de claim duidelijk, realistisch en goed onderbouwd is. Ook is het belangrijk dat de organisatie achter de claim betrouwbaar is en ervaring heeft.
Wanneer kun je beter niet meedoen?
Soms is deelname minder verstandig. Bijvoorbeeld als je al een individuele regeling of schikking hebt getroffen. Of als je zelf al een juridische procedure bent gestart. Verder moet je oppassen als er onduidelijkheid is over de kosten en voorwaarden.
Meedoen aan een massaclaim? Check dan eerst de volgende dingen:
-
De organisatie
Wie organiseert de claim? Is die partij transparant en deskundig? Dit kun je bijvoorbeeld doen door te controleren of de organisatie is ingeschreven bij het Centraal register voor collectieve vorderingen en of de organisatie is erkend onder de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie. Is de organisatie een stichting of vereniging? Dan kun je dit checken in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. -
Kosten en risico’s
Vraag vooraf wat deelname kost en wat er gebeurt als de zaak wordt verloren. -
Juridische gevolgen
Heeft deelname invloed op je recht om later nog individueel te procederen? -
Privacy
Hoe worden jouw persoonsgegevens gebruikt en beschermd? -
Communicatie
Krijg je regelmatige updates en informatie over het verloop van de zaak?
Doe je huiswerk
Een goede voorbereiding helpt jou om je kansen bij een massaclaim beter in te schatten en risico’s te vermijden. Lees daarom alle informatie zorgvuldig door voordat je je aanmeldt. Kijk ook of er meerdere massaclaims zijn over hetzelfde onderwerp, zodat je deze eventueel kunt vergelijken. Is er iets onduidelijk? Vraag dan uitleg bij de organisatie. Als je eenmaal meedoet aan de massaclaim, bewaar alle documenten en e-mails dan goed. Hou zelf ook goed de voortgang van de claim in de gaten via de website of nieuwsbrief van de organisatie.
Tot slot
Massaclaims kunnen een krachtig middel zijn om samen voor je rechten op te komen. Hopelijk helpen bovenstaande tips jou om te beoordelen of meedoen aan een massaclaim voor jou de juiste stap is. Twijfel je? En heb je een rechtsbijstandverzekering bij ARAG? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.