lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Garantie afgesloten of niet?

Als er een bouwzaak bij ons gemeld wordt, kijken wij als eerste naar het soort overeenkomst en of er een garantie is afgesloten. Heeft u een geschil met uw aannemer en is er geen garantie afgesloten? Dan komt u er al snel op uit dat u naar de rechter moet met uw zaak. U moet dan een (bouwkundige) deskundige inschakelen om uw zaak te kunnen onderbouwen. Dit zorgt vaak voor een lang en duur traject. Met een garantie kan dit vaak voorkomen worden.

Wat is gewaarborgde garantie?

In Nederland kennen we drie grote garantiepartijen, te weten Bouwgarant, SWK en Woningborg. Een gewaarborgde garantie bij één van deze partijen kan gezien worden als een soort verzekering. Het is niet mogelijk om deze verzekering zelf af te sluiten, dit kan alleen via een aannemer die is aangesloten. Het betreffende garantiefonds zal een certificaat afgeven als ze het project bekeken hebben en hier vertrouwen in hebben.

De voordelen van garantie:

  • Bemiddeling of gang naar de rechter

    Heeft u een discussie met uw aannemer? En is er garantie afgesproken? Dan kunt u gebruik maken van een mooie tussenoptie die de garantie-instituten aanbieden. Namelijk het aanvragen van bemiddeling. Bemiddeling kunt u bijvoorbeeld aanvragen bij een discussie over een gebrek in de woning en de uitvoering van dit punt. Bemiddeling is vaak sneller en goedkoper dan wanneer u naar de rechter stapt. De gang naar de rechter wordt hierbij overigens niet uitgesloten. Met andere woorden, u verliest geen enkel recht als u eerst bemiddeling aanvraagt en later toch een procedure wilt starten. Maar in de praktijk zien we dat bemiddeling vaak toch zorgt voor een afronding van het geschil waar beide partijen zich in kunnen vinden.
  • Deskundigenonderzoek of onderzoek ter plaatse

    Als bemiddeling niet lukt, heeft u het recht om alsnog een procedure te starten. Wij kunnen u hierbij helpen. Het voordeel van de aansluiting bij één van de eerdergenoemde instanties, is dat een deskundigenonderzoek onderdeel van de procedure kan zijn. U kunt hierom vragen. Uw zaak wordt dan beoordeeld door een arbiter, die vaak ook ter plaatse komt kijken. De arbiter komt uit de bouwwereld en wordt gekozen naar aanleiding van het soort klachten. Hij heeft hier dan ook inhoudelijke kennis over. Zo weet de aangewezen arbiter die uiteindelijk het vonnis zal wijzen precies wat er aan de hand is. Dit versnelt vaak de afwikkeling van uw zaak. Bij de rechtbank komt zo’n huisbezoek in veel mindere mate voor.
  • Afbouw van de woning

    Als u geen garantie heeft afgesloten en de aannemer gaat failliet, dan komt u net als alle andere schuldeisers in de rij bij de curator. In de meeste gevallen levert dit uiteindelijk vrijwel niets op. Bovendien heeft u een half huis en onoverzienbare kosten. Een afbouwgarantie voorkomt dat u bij faillissement van de aannemer ineens grote problemen heeft. Op basis van de garantiestelling wordt uw woning afgebouwd volgens de gemaakte afspraken in de overeenkomst. Als u ervoor kiest om een woning te laten bouwen of verbouwen, adviseer ik u om een aannemer te kiezen waarbij u deze garanties kunt afsluiten. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan en maakt u het uzelf een stuk makkelijker, mocht er toch een geschil ontstaan.

Kristhy Bos

Kristhy Bos - Jurist Bouwrecht

ARAG-jurist-kristhy-bos

Ik kijk verder dan wetten en regels en ga voor de beste oplossing voor mijn cliënten!

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over verbouwen

Extra kosten aannemer

Mag een aannemer extra kosten rekenen?

Het hangt er van af of het gaat om meerwerk of kostenverhogende omstandigheden.

 
jonge vrouw staart voor zich uit

Klantverhaal: 'Hij heeft alles verprutst'

Hanna procedeert tegen haar aannemer. In dit verhaal vertelt zij zelf wat er allemaal misging tijdens haar tuinverbouwing.

 
Vergunningvrij bouwen

Wat is vergunningvrij bouwen?

Onder bepaalde voorwaarden heeft u geen bouwvergunning nodig. We noemen dit ‘vergunningvrij bouwen’.