lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Dit praktijkvoorbeeld is waargebeurd. De naam van de cliënt is fictief.

Laatst had ik een zaak in behandeling waarbij de klant, meneer Bosman, zijn auto had uitgeleend aan een kennis. Helaas werd de auto met schade teruggebracht.

De situatie

Wat was er gebeurd? De kennis van meneer Bosman ging met diens auto op pad en had een passagier mee. Op het moment dat hij wegreed deed zijn passagier de deur open. Al rijdend, werd er een betonnen paal geraakt. De auto werd total loss verklaard. Aangezien de auto niet casco was verzekerd heb ik namens meneer Bosman zowel de bestuurder als de passagier aangesproken.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

De bestuurder kan deze schade op geen enkele verzekering claimen, dus moet hij de schade uit eigen zak betalen. De passagier kon de kosten wel claimen op zijn aansprakelijkheidsverzekering (op grond van het zogenoemde passagiersrisico). Maar hij heeft dit geweigerd, omdat hij van mening is dat hem niets te verwijten valt. Meneer Bosman is de benadeelde partij. Dus was de discussie tussen de heren over de schuldvraag voor hem niet relevant. Maar omdat er geen oplossing kwam moest ik er toch mee naar de rechter.

Wachten op het vonnis

Tijdens de zitting benadrukte de rechter richting de passagier dat hij hoofdelijk aansprakelijk is als hem enig verwijt valt te maken. Ook werd de suggestie gedaan om de zaak alsnog bij zijn verzekering te melden. Wat de passagier ook nu niet heeft gedaan. Er werd vonnis gewezen en de rechter verklaarde dat de bestuurder aansprakelijk was voor de schade aan de auto uit hoofde van bruikleen, en dat de passagier aansprakelijk was voor de schade uit hoofde van een onrechtmatige daad. Beide partijen zijn daarom hoofdelijk aansprakelijk te houden en zullen samen uit een verdeling moeten komen. De heer Bosman kan beiden voor het hele bedrag aanspreken. Jammer dat ze dit niet eerder samen hebben willen oplossen. Dan hadden ze 800 euro aan proceskosten kunnen voorkomen. Het vonnis is door de passagier toch doorgestuurd naar zijn aansprakelijkheidsverzekeraar en die heeft de schade volledig vergoed. De bestuurder en de passagier hebben ieder 50% van de proceskosten betaald.

Verkeersrecht is een boeiend vak, met als kanttekening dat het natuurlijk vervelend is dat iemand schade lijdt. Wij hebben veelvuldig te maken met discussies over de schuldvraag, waarbij uiteraard de wegenverkeerswet en de bijbehorende jurisprudentie leidend is. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan vervelende gevolgen hebben. Zo ook in dit geval. Het is voor ons de uitdaging om tot een eerlijke oplossing te komen.

Henri van Hunnik

Henri van Hunnik - Verkeersexpert

Henri-van-Hunnik-verkeersexpert

Verkeersrecht is mijn passie. Voor een klant alles uit de zaak halen wat erin zit, desnoods met een procedure. Daar ga ik voor!

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over reizen en verkeer

Aanrijding voetganger

Aanrijding met voetganger

Lees in deze blog hoe Verkeersexpert Henri van Hunnik heeft kunnen helpen bij een aanrijding met een voetganger. Bent u benieuwd naar de uitkomst?

Schade door gladheid
 

Schade door glad wegdek

Wie is er aansprakelijk bij schade door een glad wegdek of bij slecht weer? Bent u dat, of toch de wegbeheerder?

 
Dagwaarde voertuig

De dagwaarde van uw voertuig

Bij een ongeval met uw voertuig wordt vaak een expert ingeschakeld voor de schadebepaling. Het bedrag dat de expert vaststelt, is de dagwaarde.