lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

19 juli 2022 | Leestijd: 2 minuten

Vanaf augustus 2022 hebben werknemers in Nederland recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Voorheen was dit verlof onbetaald, maar per 2 augustus 2022 gaat een nieuwe wet in. Het ouderschapsverlof bestaat om een betere balans te vinden tussen werk en de zorg voor kinderen. Linda Corvers, Jurist Arbeidsrecht en Onderwijsrecht bij ARAG, legt uit wie betaalt en hoe u dit verlof kunt opnemen.

“Het recht op ouderschapsverlof is niet nieuw: ouders konden voorheen rekenen op onbetaald verlof van maximaal 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Dat verlof konden ze (verspreid) opnemen over de eerste acht levensjaren van hun kind(eren). In sommige cao’s, zoals die in het onderwijs, stond al vastgelegd dat u een deel van dit verlof betaald en een deel onbetaald kon opnemen”, zegt Linda.

“Op 2 augustus 2022 gaat de regeling voor betaald verlof in. Vanaf die datum kunnen ouders negen weken van hun ouderschapsverlof deels betaald opnemen. Ook dat kan flexibel. Bijvoorbeeld door een aantal uren per dag, per week of per maand op te nemen. Betaald verlof kunt u alleen opnemen in het eerste levensjaar van uw kind(eren)”, vertelt Linda.

Betaald door het UWV

“De uitkering voor het betaald ouderschapsverlof wordt door het UWV aan uw werkgever uitgekeerd. Het bedrag dat u betaald krijgt is hierbij vastgesteld op 70 procent van uw dagloon. Hierbij geldt op dit moment (vanaf 1 juli 2022) een maximumdagloon van € 232,90 bruto. De hoogte van de uitkering is dus afhankelijk van uw salaris. Voor zover ik weet zijn er op dit moment nog geen cao’s aangepast op deze regeling. Wellicht dat in de toekomst in cao’s wordt opgenomen dat het bedrag door de werkgever wordt aangevuld tot 100 procent”, zegt Linda.

Het eerste levensjaar van het kind

“Daar komt bij dat u betaald ouderschapsverlof moet opnemen in het eerste levensjaar van uw kind. U kunt het niet inzetten als aanvulling op de 26 weken onbetaald verlof. Stel, u neemt negen weken betaald verlof op dan heeft u nog 17 weken onbetaald over. De betaalde negen weken mag u ineens maar ook verspreid opnemen gedurende het eerste levensjaar van uw kind.”

“Ik verwacht dat meer ouders gebruik maken van ouderschapsverlof. Niet alleen is dit deel van het verlof deels betaald. Momenteel is er in de kinderopvang een hoop gaande. Door personeelstekort in deze sector bestaat de kans dat u op minder dagen opvang kunt rekenen. Voor ouders die niet kunnen terugvallen op opa’s en oma’s of andere verzorgers, is het helemaal geen verkeerd idee om van deze regeling gebruik te maken”, aldus Linda.

Hoe regelen?

De aanvraag voor ouderschapsverlof moet u twee maanden voor de start van het verlof schriftelijk aanvragen bij uw werkgever. De werkgever dient de aanvraag vervolgens in bij het UWV. In dit artikel leest u meer over het ouderschapsverlof. Daar vindt u ook een voorbeeldbrief om ouderschapsverlof bij uw werkgever aan te vragen.

Hulp bij arbeidsconflicten nodig?

Ook als je geen verzekering hebt, staan onze juristen voor je klaar. Je ontvangt juridische hulp tegen een vaste en scherpe prijs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Geen wachttijd, je wordt direct geholpen.

Meer over verlof

recht vakantiedagen uitbetalen opnemen

Vakantiedagen opnemen en uitbetalen

Ieder jaar heeft u recht op een aantal vakantiedagen. Bekijk hier uw rechten en plichten.

 
calamiteitenverlof kort verzuimverlof

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof

Calamiteitenverlof is het recht dat u heeft wanneer u door een persoonlijke noodsituatie niet kunt werken.

 
Juridische informatie over kortdurend zorgverlof opnemen

Alle informatie omtrent kortdurend zorgverlof

Als een familielid langdurige zorg behoeft heeft u wettelijk recht op een langdurig zorgverlof. Wat zijn de regels?