Leestijd: 2 minuten

“Het recht op ouderschapsverlof is niet nieuw: ouders konden voorheen rekenen op onbetaald verlof van maximaal 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Dat verlof konden ze (verspreid) opnemen over de eerste acht levensjaren van hun kind(eren). In sommige cao’s, zoals die in het onderwijs, stond al vastgelegd dat u een deel van dit verlof betaald en een deel onbetaald kon opnemen”, zegt Linda.

“Op 2 augustus 2022 gaat de regeling voor betaald ouderschapsverlof in. Vanaf die datum kunnen ouders negen weken van hun ouderschapsverlof deels betaald opnemen. Ook dat kan flexibel. Bijvoorbeeld door een aantal uren per dag, per week of per maand op te nemen. Betaald ouderschapsverlof kunt u alleen opnemen in het eerste levensjaar van uw kind(eren)”, vertelt Linda.

Betaald door het UWV

“De uitkering voor het betaald ouderschapsverlof wordt door het UWV aan uw werkgever uitgekeerd. Het bedrag dat u betaald krijgt is hierbij vastgesteld op 70 procent van uw dagloon. Hierbij geldt op dit moment (vanaf 1 juli 2022) een maximumdagloon van € 232,90 bruto. De hoogte van de uitkering is dus afhankelijk van uw salaris. Voor zover ik weet zijn er op dit moment nog geen cao’s aangepast op deze regeling. Wellicht dat in de toekomst in cao’s wordt opgenomen dat het bedrag door de werkgever wordt aangevuld tot 100 procent”, zegt Linda.

Het eerste levensjaar van het kind

“Daar komt bij dat u betaald ouderschapsverlof moet opnemen in het eerste levensjaar van uw kind. U kunt het niet inzetten als aanvulling op de 26 weken onbetaald verlof. Stel, u neemt negen weken betaald ouderschapsverlof op dan heeft u nog 17 weken onbetaald over. De betaalde negen weken mag u ineens maar ook verspreid opnemen gedurende het eerste levensjaar van uw kind.”

“Ik verwacht dat meer ouders gebruik maken van ouderschapsverlof. Niet alleen is dit deel van het ouderschapsverlof deels betaald. Momenteel is er in de kinderopvang een hoop gaande. Door personeelstekort in deze sector bestaat de kans dat u op minder dagen opvang kunt rekenen. Voor ouders die niet kunnen terugvallen op opa’s en oma’s of andere verzorgers, is het helemaal geen verkeerd idee om van deze regeling gebruik te maken”, aldus Linda.

Hoe regelen?

“De aanvraag voor ouderschapsverlof moet u twee maanden voor de start van het verlof schriftelijk aanvragen bij uw werkgever. De werkgever dient de aanvraag vervolgens in bij het UWV. In dit artikel leest u meer over het ouderschapsverlof. Daar vindt u ook een voorbeeldbrief om ouderschapsverlof bij uw werkgever aan te vragen. Bent u werkgever? Dan leest u hier alle informatie.”

Wilt u meer weten, of leidt de aanvraag bij u tot een conflict? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

Vragen over verlof, loon of ontslag?

Met de RechtCheck Werk en Inkomen weet u direct waar u recht op heeft. Krijg inzicht in uw persoonlijke situatie en ontvang advies over vervolgstappen.

Meer over verlof

Juridische informatie over ouderschapsverlof aanvragen

Ouderschapsverlof aanvragen, de regels

Ouderschapsverlof biedt de mogelijkheid om minder uren te werken, vaak als onbetaald verlof. Lees hier meer.

 
calamiteitenverlof kort verzuimverlof

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof

Calamiteitenverlof is het recht dat u heeft wanneer u door een persoonlijke noodsituatie niet kunt werken.

 
Juridische informatie over kortdurend zorgverlof opnemen

Alle informatie omtrent kortdurend zorgverlof

Als een familielid langdurige zorg behoeft heeft u wettelijk recht op een langdurig zorgverlof. Wat zijn de regels?