
Angela liet auto man wrappen – maar kreeg een overgespoten auto terug
Esther Brouwer-van Vliet, onze juridisch expert in Bureau Onrecht, legt uit welke vijf stappen je kunt nemen om je recht te halen bij een conflict over een dienst.
In de uitzending van Bureau Onrecht op donderdag 8 mei 2025 zagen we het verhaal van Angela uit Boxtel. Angela wilde haar man verrassen met een make-over van zijn auto. Haar plan was om de auto te laten wrappen. Via Facebook Marketplace kwam ze in contact met een aanbieder die zich “Joni” noemde. Ze spraken een kleur en prijs af: €800. Alles verliep via WhatsApp en telefoon, zonder offerte of schriftelijke bevestiging. Maar toen Angela de auto kwam ophalen, ontdekte ze tot haar schrik dat de auto niet was gewrapt, maar geplastidipt. Joni ontkende ooit “wrappen” te hebben gezegd. Angela voelde zich geïntimideerd en betaalde uit angst het afgesproken bedrag – contant en zonder factuur.
Wat kun je doen als je in zo'n situatie terechtkomt? En hoe voorkom je dit soort misverstanden? Onze juridisch expert in Bureau Onrecht, Esther Brouwer-van Vliet, vertelt je wat je kunt doen bij een conflict over een dienst.
Deze stappen kun je ondernemen
Wat Angela overkwam, kan iedereen gebeuren. Met deze vijf stappen sta je sterker.
1. Zorg voor duidelijke afspraken op papier
Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig, maar bij conflicten is het lastig te bewijzen wat er precies is afgesproken. Heb je iets afgesproken via WhatsApp? Bewaar dan de berichten goed, en wees zo concreet mogelijk in je taalgebruik. Termen als 'wrappen' en 'plastidippen' verwijzen juridisch gezien naar totaal verschillende diensten, bijvoorbeeld.
“Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging of offerte waarin de dienst, prijs en werkwijze worden vastgelegd.”
2. Betaal veilig en vraag om een bon
Een betaling in contanten is op zich niet verboden, maar het maakt je positie bij een conflict veel zwakker – zeker zonder factuur. Je kunt dan moeilijk bewijzen dat je überhaupt hebt betaald, laat staan waarvoor of hoeveel.
“Betaal via bankoverschrijving of met pin, en vraag altijd om een betalingsbewijs of factuur.”
3. Check de gegevens van de dienstverlener
Angela wist niet met wie ze precies te maken had: Joni’s volledige naam en adres ontbraken, en ook het bedrijf was onduidelijk. In dit soort gevallen is je verhaal halen juridisch gezien bijna onmogelijk.
“Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag om een KvK-nummer, adres, en btw-nummer. Kijk ook naar online reviews over het bedrijf om een indruk te krijgen van de ervaringen van anderen. Twijfel je? Dan is dat vaak al een reden om niet in zee te gaan.”
4. Voel je je onder druk gezet? Betaal dan niet meteen
Angela voelde zich geïntimideerd en betaalde uit angst. Dat is begrijpelijk, maar het is belangrijk te weten: als je onder druk of dwang betaalt, kun je de betaling soms later juridisch aanvechten.
“Als je je niet veilig voelt, verlaat dan de locatie en zoek contact met iemand die je kan helpen. Betaal niet onder dreiging of druk – bel desnoods de politie.”
5. Juridisch verhaal halen? Dit zijn je opties
In situaties zoals die van Angela sta je helaas minder sterk, maar er zijn opties:
- Stuur een ingebrekestelling: een officiële brief waarin je aangeeft dat de dienst niet is geleverd zoals afgesproken, en waarin je nakoming van de overeenkomst vordert.
- Bewaar alle communicatie: WhatsApp-gesprekken, foto’s, namen van getuigen – alles kan helpen in een eventuele procedure.
- Meld het bij de politie: voel je je bedreigd of is er sprake van oplichting? Doe dan altijd aangifte.
- Vraag juridisch advies: kom je er zelf niet uit? Schakel dan juridische hulp in om te kijken wat je opties zijn en hoe je verder kunt.
Voorkomen is beter dan genezen
Angela wilde iets liefs doen en belandde in een onduidelijke, vervelende situatie. Haar verhaal is helaas geen uitzondering. Het is een duidelijke waarschuwing: hoe vriendelijk en betrouwbaar iemand ook overkomt, zorg altijd voor duidelijke afspraken en check van te voren goed met wie je in zee gaat. Wil je jouw auto laten wrappen of een andere dienst afnemen? Zorg dan dat je weet met wie je zaken doet, maak duidelijke, schriftelijke afspraken waar je later eventueel op kan terugvallen.
Nog vragen of hulp nodig?
Heb jij ook een vervelende ervaring met een dienstverlener, of twijfel je over jouw rechten in een vergelijkbare situatie? Onze juristen denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor juridisch advies of praktische hulp – samen zorgen we dat je sterker staat!
Bureau Onrecht is elke donderdag om 20.30 uur te zien op SBS6.