lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

18 januari 2024 | leestijd: 2 minuten

De KNVB en ARAG lanceren deze maand de vernieuwde KNVB|ARAG FairPlay certificering. Deze vernieuwde certificering zet in op een duurzaam samenwerkingsverband tussen de verenigingen en de KNVB, de verdere ontwikkeling van de arbitrage binnen de verenigingen en de integrale aanpak van sportiviteit en respect.

Het allereerste KNVB|ARAG FairPlay certificaat werd verstrekt in 2011 om verenigingen te stimuleren om aan de slag te gaan met een professioneel scheidsrechterbeleid. Dat beleid bestaat uit de uitstraling, begeleiding en opleiding van scheidsrechters en -coördinatoren, maar ook hoe scheidsrechters een vereniging waarderen. In mei 2023 werd het 100ste FairPlay certificaat uitgereikt. De vernieuwde KNVB|ARAG FairPlay certificering moet de toegankelijkheid van de certificering vergroten en de ontwikkeling van het arbitragebeleid binnen de verenigingen stimuleren om zo samen meer fairplay en plezier op de velden en zalen te realiseren.

Sterren classificering

Daarvoor is een nieuwe classificering in het leven geroepen, waarin clubs in drie categorieën ingedeeld kunnen worden. In categorie 1 voldoet een vereniging aan de minimale voorwaarden om gecertificeerd te worden, in categorie 3 aan de maximale voorwaarden. Centraal staan opleiding, uitstraling, tevredenheid, sportiviteit en respect. De verenigingen die momenteel volgens de oude normen zijn gecertificeerd, worden getoetst aan de nieuwe criteria voordat ze in categorie 1, 2 of 3 ingedeeld worden. Voldoen ze niet aan de gevraagde voorwaarden, dan krijgen ze één seizoen om zich te verbeteren. Nieuwe verenigingen die zich aanmelden voor de certificering, worden direct getoetst aan de hand van de nieuwe normen. De certificering is twee jaar geldig.

Ambities KNVB en ARAG

“De KNVB|ARAG FairPlay certificering loopt alweer bijna vijftien jaar met groot succes”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. “De ambities van de KNVB en ARAG voor de komende jaren zijn groot. Dit seizoen willen we 2.250 verenigingsscheidsrechters opleiden en volgend seizoen zelfs 3.000. De gecertificeerde verenigingen zijn van belang om samen de uitdaging aan te gaan om het aantal wedstrijden dat gefloten wordt door een opgeleide scheidsrechter in Nederland te verhogen van 45% naar 60% in 2026. Dit sluit aan bij de strategie van de KNVB. Door samen te werken met verenigingen op het gebied van een goede begeleiding van de scheidsrechters hopen we een verdere groei te bewerkstelligen.”

Loyaliteitsprogramma ARAG

Om verenigingen te stimuleren om een professioneel scheidsrechterbeleid te voeren en te waarborgen, krijgen fairplay gecertificeerde clubs toegang tot het nieuwe loyaliteitsprogramma van ARAG, partner van de scheidsrechters. “Meedoen aan de KNVB|ARAG FairPlay certificering kent mooie voordelen”, aldus Marc van Erven, CEO ARAG Nederland. “In het ‘FairPlay programma’ zitten bruikbare extra's om de amateurscheidsrechters in Nederland te waarderen en te ondersteunen in het mogelijk maken van fairplay op de voetbalvelden en in de -zalen”. Het loyaliteitsprogramma is in ontwikkeling en zal vanaf de zomer 2024 van start gaan.

Meer weten over de KNVB|ARAG Fairplay certificering? Bekijk deze pagina.

Meer weten over onze samenwerking?

Wij zijn gedreven om mensen echt te helpen en streven naar gelijke kansen voor iedereen. Niet alleen in het recht, maar ook op het voetbalveld.