lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

ARAG is partner van de scheidsrechters in het Nederlandse voetbal. Niet alleen binnen het betaald voetbal maar juist ook in het amateurvoetbal, zowel op het veld als in de zaal. Om 32.000 wedstrijden per week draaiende te houden is de rol van de scheidsrechters essentieel. Zonder scheidsrechters geen voetbal en geen fairplay op de Nederlandse voetbalvelden. Met onze bijdrage aan fairplay helpen we het leuk houden. Op en rond de velden. Voor iedereen.

Over de KNVB|ARAG FairPlay Certificering

Als amateurclub een professioneel scheidsrechtersbeleid voeren? Dat kan! ARAG en de KNVB dagen je uit om aan de slag te gaan en de KNVB|ARAG FairPlay Certificering op niveau 1, 2 of 3 te behalen. Zo kan je een boost geven aan het plezier en de fairplay binnen de club, en de tevredenheid én kwaliteit van de scheidsrechters binnen jouw vereniging. Met vele voordelen!

Fairplay_Certificering_ARAG

Wat houdt het in?

Scheidsrechters zorgen er samen met spelers en trainers voor dat wedstrijden sportief verlopen. Dat draagt bij aan het plezier in het voetbal voor de ruim 32.000 wedstrijden per week. FairPlay dus! Om het plezier en de sportiviteit op de velden te vergroten, stimuleren de KNVB en ARAG amateurverenigingen om een professioneel arbitragebeleid te ontwikkelen. Een professioneel arbitragebeleid is terug te zien in de uitstraling en tevredenheid van de scheidsrechters en de begeleiding en opleiding van de scheidsrechters. Maar ook zeker aan een integrale aanpak omtrent sportiviteit en respect binnen de vereniging.

Voor het voeren van een professioneel arbitragebeleid ontvangt de vereniging het KNVB|ARAG FairPlay certificaat! Iets om als vereniging trots op te zijn. Vanaf januari 2024 wordt de KNVB|ARAG FairPlay certificering geclassificeerd in één tot drie sterren, waarin de categorie met 1 ster de minimale voorwaarden vraagt en drie sterren het hoogst haalbare is. Ten opzichte van de oude certificering zijn de voorwaarden bij 1 ster iets versoepeld en wordt er meer ingezet op een goede samenwerking tussen de KNVB en jou als vereniging om de arbitrage bij jouw vereniging te blijven ontwikkelen. De certificering is twee jaar geldig.

Fluit jouw vereniging naar drie sterren!

Bij alle niveaus is er een procesbeschrijving van het clubarbitragebeleid nodig aan de hand van de 7B's: Basis, Binnenhalen, Begeleiden, Belonen, Behoud, Beëindigen en Borgen én een vereniging brede aanpak met het bestuur en de Hoofd Opleiding met betrekking tot het thema sportiviteit en respect. Ieder seizoen zal er ook een pleziermeting onder de scheidsrechters van de gecertificeerde clubs worden gehouden om te beoordelen of fairplay nog steeds centraal staat.

Zin om samen het plezier in het voetbal te vergroten met jouw professionele arbitragebeleid? Fluit jouw vereniging samen met de scheidsrechters naar de drie sterren toe! Stuur een mail naar de verenigingsadviseur arbitrage in jouw regio en laat hun weten dat jij de uitdaging aangaat.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Zin om samen het plezier in het voetbal te vergroten met jouw professionele arbitragebeleid? Fluit jouw vereniging samen met de scheidsrechters naar de drie sterren toe! Stuur een mail naar de verenigingsadviseur arbitrage in jouw regio en laat hun weten dat jij de uitdaging aangaat.

De voordelen

Een certificering heeft grote meerwaarde voor de vereniging. En aan het behalen van iedere ster zitten ook extra voordelen:

  • Uitreiking met regionale publiciteit
  • Professionele uitstraling door het certificaat in/buiten de vereniging
  • Meer tevredenheid onder de scheidsrechters, trainers en voetballers
  • Ondersteuning op maat in arbitrageontwikkeling
  • Landelijke bijeenkomst in Zeist met andere gecertificeerde verenigingen
  • Mogelijkheid om regionale bijeenkomsten te organiseren
  • Toegang tot het loyaliteitsprogramma van ARAG

FairPlay programma ARAG

Om verenigingen te stimuleren om een professioneel scheidsrechterbeleid te voeren en te waarborgen, krijgen fairplay gecertificeerde clubs toegang tot het nieuwe loyaliteitsprogramma van ARAG. Meedoen aan de KNVB|ARAG FairPlay certificering kent mooie voordelen. In het ‘FairPlay programma’ zitten bruikbare extra's om de amateurscheidsrechters in Nederland te waarderen en te ondersteunen in het mogelijk maken van fairplay op de voetbalvelden en in de -zalen. Denk aan kaarten voor voetbalwedstrijden, korting op de officiële kleding en een FairPlay Zone uitstraling voor verenigingen. Het loyaliteitsprogramma is nog in ontwikkeling en zal vanaf de zomer 2024 van start gaan.

Wall of Fame

Meer dan honderd clubs ontvingen inmiddels het KNVB|ARAG Fairplay-certificaat. Bekijk hieronder welke verenigingen tot FairPlay Zone zijn verklaard.

Een nieuwe certificering, betekent ook dat de huidige clubs opnieuw beoordeeld gaan worden. Het team Verenigingsadvies Arbitrage binnen de KNVB analyseert de huidige situatie bij iedere gecertificeerde vereniging. Mochten verenigingen niet voldoen aan de voorwaarden van de certificering, dan heeft de vereniging ca. één seizoen de tijd om zich te ontwikkelen. De exacte periode en de doelstelling(en) die nog niet voldoen aan de norm stemt de verenigingsadviseur arbitrage persoonlijk af. Wanneer de vereniging voldoet aan de gestelde normen – of dit nu voor één ster, twee sterren of drie sterren is -, volgt de hercertificering. De nieuwe certificering is twee jaar geldig. Ga voor meer informatie naar KNVB|ARAG FairPlay certificering | KNVB of neem contact op met de verenigingsadviseur arbitrage.