lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

4 april 2024 | leestijd: 3 minuten

Na een eerdere terugroepactie in februari dit jaar, blijven de problemen bij bakfietsfabrikant Babboe aanhouden. Het Nederlandse bedrijf heeft aangekondigd dat nog eens 10.000 fietsen worden teruggeroepen vanwege veiligheidsproblemen met de frames. In totaal gaat het om ongeveer 22.000 bakfietsen. We beantwoorden hieronder de belangrijkste vragen.

Wat is er aan de hand met de Babboe bakfietsen?

Naar aanleiding van meerdere meldingen heeft de NVWA onderzoek gedaan naar breuken en scheurvorming in de frames van Babboe-bakfietsen. Bij verschillende typen bakfietsen kan het frame breken. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke situaties, bijvoorbeeld doordat kinderen in druk verkeer uit de bak vallen.

De conclusie van het onderzoek is dat de bakfietsen niet aan de wet voldoen en dat de veiligheid onvoldoende is geborgd. Daarom moet Babboe per direct stoppen met de verkoop van alle bakfietsen. Ook moet Babboe de modellen met een ernstig veiligheidsrisico terugroepen. Na een eerdere terugroepactie in februari roept Babboe nu nog eens 10.000 fietsen terug.

Hoe gaat de nieuwe terugroepactie in zijn werk?

Heb jij een Babboe-bakfiets? Controleer dan eerst of je een model hebt met een ernstig veiligheidsrisico. Dat kun je doen door het framenummer van je fiets in te vullen op www.controleerjeframe.nl. Valt jouw bakfiets onder de terugroepactie? Laat dan je gegevens achter op de website, Babboe neemt dan per e-mail contact op.

Valt jouw bakfiets onder de terugroepactie? Dan krijg je twee opties: een afspraak maken voor een bakfietscontrole bij jou thuis, of het laten vervangen van je bakfiets.

Optie 1: Bakfietscontrole bij jou thuis

Babboe is met de NVWA overeengekomen dat de meeste modellen na een ‘bakfietscontrole’ weer veilig de weg op kunnen. Welke modellen dat zijn, vind je op de website van Babboe. Heb jij een van deze modellen? Dan kun je jouw bakfiets naar verwachting vanaf 10 april 2024 via de website www.controleerjebakfiets.nl aanmelden. Babboe regelt dan een afspraak met een monteur die bij jou thuis langskomt voor een controle en/of reparatie van jouw bakfiets. Daarna kun je volgens Babboe weer veilig de weg op. NB: Babboe waarschuwt dat het enige tijd kan duren tot ze alle meldingen hebben afgehandeld.

Optie 2: Vervang je bakfiets

Voor een aantal modellen van Babboe kan de veiligheid niet worden gegarandeerd, deze worden vervangen in een terugroepactie. Naar verwachting kan je vanaf 10 april 2024 via www.controleerjebakfiets.nl een afspraak maken om je fiets te laten ophalen.

Welke compensatie biedt Babboe?

Alle klanten die onder de terugroepactie vallen en een bakfiets hebben die jonger is dan vijf jaar, krijgen een nieuw exemplaar aangeboden. Is jouw bakfiets ouder dan vijf jaar? Dan zal Babboe de dagwaarde bekijken. Die dagwaarde kun je dan gebruiken bij de aanschaf van een nieuwe bakfiets. Verder krijgen alle Babboe-eigenaren, ook als ze buiten de terugroepactie vallen, compensatie in de vorm van een gratis onderhoudsbeurt en/of accessoires.

Voor welke schade kan ik Babboe aansprakelijk stellen?

Als jouw bakfiets één van de types is met een ernstig veiligheidsrisico, moet Babboe de bakfiets terugnemen en het aankoopbedrag terugbetalen. Verder gelden de gebruikelijke regels bij productaansprakelijkheid. Je kunt de producent onder meer aansprakelijk stellen voor lichamelijk letsel door het product (als daar sprake van is) en voor materiële schade boven de €500,-.

Gebruik je de bakfiets beroepsmatig, zoals voor een kinderdagverblijf? Dan kun je mogelijk ook gevolgschade claimen, door het niet kunnen gebruiken van de bakfiets.

Wat gebeurt er als Babboe failliet gaat door deze kwestie?

Misschien ben je huiverig om je bakfiets af te geven bij Babboe. Want wat gebeurt er als het bedrijf vervolgens failliet gaat? Om te voorkomen dat straks discussies ontstaan over het eigendom van jouw bakfiets, adviseren we de volgende maatregelen:

 • Vermeld je contactgegevens

  Vermeld je naam, adres en/of contactgegevens op een sticker of een geplastificeerde label en bevestig die op je bakfiets.
 • Maak duidelijke foto’s

  Maak duidelijke foto’s van de bakfiets vóór en/of tijdens het ophalen. Op deze manier ziet iedereen - dus ook een curator als het tot een faillissement komt - in één oogopslag wie de eigenaar van de fiets is. Daarmee voorkom je dat de fiets in de failliete boedel terechtkomt. De fiets die je inlevert, blijft jouw eigendom totdat een tegenprestatie is geleverd.
 • Zorg voor een ontvangstbewijs

  Zorg ervoor dat je een ontvangstbewijs krijgt bij het laten ophalen van de fiets. Zodat duidelijk is welke fiets je hebt ingeleverd.
 • Zorg voor een schriftelijke bevestiging

  Vraag vooraf om een schriftelijke bevestiging over welke fiets je zal ontvangen na het inleveren van jouw bakfiets
 • Ruil je oude en nieuwe bakfiets tegelijkertijd in

  Indien mogelijk, adviseren wij om je oude bakfiets in te leveren op het moment dat je de nieuwe fiets ontvangt. Zo ben je verzekerd van een nieuwe fiets en hoef je niet in onzekerheid te verkeren of en wanneer je deze ontvangt.

Mijn Babboe-bakfiets heeft een scheur of breuk in het frame. Wat moet ik doen?

Stel dan de verkoper (of de producent) in gebreke. Doe ook een melding bij de NVWA via deze link. Zij kunnen de gegevens uit jouw melding dan gebruiken voor hun dossier over Babboe en het informeren van consumenten.

Ik heb door een breuk in het frame een ongeval gehad met mijn Babboe-bakfiets, waarbij letsel is ontstaan. Wat nu?

Stel in elk geval de producent aansprakelijk voor de letselschade. Dit is een noodzakelijke eerste stap om compensatie te kunnen krijgen voor letselschade. Ben je verzekerd bij ARAG? Meld dan je zaak bij ons, zodat we een letselschadezaak kunnen starten als dit conflict onder de dekking van de verzekering valt.

Babboe heeft na twee weken nog niet gereageerd op mijn melding. Wat kan ik doen?

Ben je verzekerd bij ons? Meld dan je zaak bij ons, dan bespreken we hoe we je verder kunnen helpen. Ben je niet verzekerd? Neem dan contact op met ARAG Rechtshulp on demand, voor juridische hulp zonder verzekering.

Voorbeeldbrief Ingebrekestelling gebrekkig product

Staat jouw bakfiets in het rijtje van types met een ernstig veiligheidsrisico? Stel dan de verkoper in gebreke (je kunt ook de producent zelf in gebreke stellen). Gebruik hiervoor deze gratis voorbeeldbrief.