lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Aansprakelijkheid voor kinderen

Eerder schreef ik een blog over aansprakelijkheid voor kinderen. Hierin leg ik uit hoe het zit met de aansprakelijkheid wanneer spelende kinderen iets van een ander beschadigen. Wie is dan voor welk deel van de schade aansprakelijk? In dit blog ga ik in op groepsaansprakelijkheid; hoe zit het als een groep mensen iets van u beschadigt?

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Stel, een groep jongeren is baldadig en slaat de ruiten van uw auto in. U heeft maar één van de daders herkend. Kunt u dan uw schade verhalen? Ja, dat kan. Als mensen in een groep schade toebrengen aan een ander, kan iedere deelnemer van die groep voor de hele schade aansprakelijk worden gesteld. Dat wordt ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ genoemd.

Wettelijke vereisten groepsaansprakelijkheid

Om iedere deelnemer van een groep aansprakelijk te stellen, moet er aan de volgende vereisten worden voldaan:

  • Eén van de mensen uit de groep moet onrechtmatig schade toebrengen. Al geeft maar één persoon uit de groep een klap op de ruit, dan is dat genoeg om alle leden van de groep aansprakelijk te stellen
  • De andere groepsleden konden tijdens het aanbrengen van de schade begrijpen dat er gevaar zou ontstaan door het handelen van de groep
  • De anderen binnen de groep hadden de mogelijkheid zich terug te trekken. Zij zijn alleen aansprakelijk als ze hadden kunnen inzien dat er schade zou ontstaan. Dat betekent dat je niet aansprakelijk bent als je bijvoorbeeld per ongeluk in een opstootje belandt.

Doel van de wet

Alleen onderdeel zijn van een groep kan al tot gevolg hebben dat je aansprakelijk bent, ook als je niet zelf de schade hebt veroorzaakt. Een deelnemer uit de groep kan dus niet onder aansprakelijkheid uitkomen door te zeggen dat hij de schade niet veroorzaakt heeft. Mits aan de hierboven omschreven voorwaarden wordt voldaan uiteraard.

Hoe verhaalt u de schade?

U kunt volstaan met het aanspreken van één van de daders voor de volledige schade. Ieder van de daders is namelijk aansprakelijk voor de hele schade. Degene die wordt aangesproken, kan dan verhaal halen bij de andere deelnemers van de groep. Het uitgangspunt is dat alle deelnemers van de groep voor gelijke delen van de schade aansprakelijk zijn. Iedere deelnemer moet dus hetzelfde deel van de schade vergoeden.

Esther Brouwer - van Vliet

Esther Brouwer - van Vliet

jurist esther brouwer van vliet

Ik behandel zaken binnen het personen/familierecht en onderwijsrecht. Maar u kunt mij ook op andere terreinen treffen. Deze afwisseling past bij mij. In elke zaak streef ik het beste resultaat na.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over letsel

Verkeersongeval

Betrokken bij een verkeersongeval?

Er zijn drie mogelijkheden waarop het Openbaar Ministerie u voor de rechter brengt. U leest het hier.

Strafrecht

Van aangifte tot straf: het strafproces

Wat gebeurt er met uw aangifte? Hoe gaat het als uw aangifte overgaat in een strafproces?

 
Loondoorbetaling sportongeval

Doorbetalen van loon na sportongeval

Een sportblessure kan soms leiden tot (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Heeft u dan recht op doorbetaling van loon?