lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Veelgestelde vragen over wonen en verbouwen

Wat zijn mijn rechten en plichten bij het kopen van een woning?

Als u een huis koopt moet u zelf dingen uitzoeken. Daar hoort het bekijken van de bouwkundige toestand van het huis bij.

Heeft u dit voor de koop niet gedaan? Dan kan het zijn dat u de verkoper niet meer aansprakelijk kunt stellen voor gebreken die u later vindt. Als de verkoper u vertelt over gebreken, is het ook uw taak als koper om uit te zoeken hoe erg die gebreken zijn. Zegt de verkoper bijvoorbeeld iets over asbest op zolder, laat dan dus onderzoeken om hoeveel asbest het gaat, wat het kost om het weg te laten halen en de situatie weer leefbaar te maken.

Bent u van plan om het huis te verbouwen?
Dan raden wij u aan dit ook te vertellen aan de verkoper. Die kan het u laten weten als de woning niet geschikt blijkt te zijn voor uw plannen. Bijvoorbeeld vanwege een bestemmingsplan.

Wat zijn mijn rechten en plichten bij het verkopen van een woning?

Als verkoper bent u verplicht de koper te vertellen over alle gebreken die u weet aan de woning. Dit heet de mededelingsplicht. Meestal kunt u dit doen door een standaard vragenlijst in te vullen, bijvoorbeeld die van de NVM. Als u de koper niet vertelt over een gebrek en het huis daardoor niet geschikt is voor ‘normaal gebruik’, dan kunt u als verkoper misschien aansprakelijk worden gesteld.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de hoogte van de verbouwingsfactuur?

Wanneer u het niet eens bent met de factuur kunt u de aannemer om een gespecificeerde rekening vragen. Dit is een rekening waarop alle kosten zoals materiaal, de werkzaamheden en het uurloon staan vermeld. De aannemer is verplicht u deze rekening te geven.

U dient te betalen voor de werkzaamheden die door de aannemer zijn uitgevoerd, maar betaal niet meer dan is uitgevoerd.

Staan op de factuur extra werkzaamheden waar u niet om heeft gevraagd?
Vraag dan eerst altijd om toelichting. De aannemer moet u vervolgens aantonen waarom deze extra kosten zijn gemaakt. Heeft u om de extra werkzaamheden gevraagd? Dan is het natuurlijk redelijk dat u hier ook voor betaalt.