lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

16 mei 2023 | Leestijd: 2 minuten

In mei krijgen veel mensen vakantiegeld uitbetaald. Dat zorgt regelmatig voor vragen. Maar hoe zit het ook alweer met vakantiegeld? Wanneer moet ik mijn vakantiegeld ontvangen? Hoe kun je het netto vakantiegeld berekenen? En krijg je ook vakantiegeld als je een uitkering hebt? Hanneke Boesveld, Senior Jurist Arbeidsrecht bij ARAG, beantwoordt hieronder de belangrijkste vragen.

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld is een toeslag die je ontvangt bovenop je arbeidsloon of uitkering. De wettelijke term is overigens vakantiebijslag. Zoals de naam al aangeeft, is vakantiegeld oorspronkelijk bedoeld om op vakantie te kunnen gaan. Maar het komt ook veel voor dat mensen vakantiegeld gebruiken om schulden af te lossen, of voor grote uitgaven zoals een nieuwe auto.

Heb ik recht op vakantiegeld?

Vrijwel iedere werknemer heeft recht op vakantiegeld. Als je een nul-urencontract hebt, bouw je vakantiegeld op over de gewerkte uren. Ook mensen met een uitkering ontvangen vakantiegeld. Dit ontvang je dan van de uitkerende instantie, zoals het UVW of de gemeente. In sommige cao’s staat dat je geen vakantiegeld ontvangt, in dat geval moet de werkgever wel op jaarbasis 108% van het brutoloon uitbetalen.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8 procent van het brutoloon - of de bruto uitkering als je een uitkering ontvangt. Dit wordt berekend over je loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. Let wel, over die 8 procent van je brutoloon moet je nog wel belasting afdragen.

Hoe kan ik mijn vakantiegeld berekenen?

Het precieze bedrag hangt af van een aantal factoren. Vakantiegeld bouw je op over de gewerkte uren volgens je arbeidsovereenkomst, of over je daadwerkelijk gewerkte uren als je een nul-uren contract hebt. Ook over overuren, ploegentoeslag en onregelmatigheidstoeslag bouw je vakantiegeld op. Hoeveel je uiteindelijk netto overhoudt, hangt af van de hoogte van je inkomen.

Wanneer krijg ik mijn vakantiegeld?

Het vakantiegeld wordt meestal in mei of juni uitbetaald. Soms kunnen werkgevers daarvan afwijken, maar in elk geval is een werkgever verplicht om vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit te betalen. De precieze afspraken over het uitbetalen van vakantiegeld, staan in je cao of arbeidsovereenkomst.

Wat kan ik doen als mijn werkgever niet of niet op tijd betaalt?

Met de RechtCheck Werk en Inkomen van ARAG kun je snel zien waar je recht op hebt en wat je kan doen als je werkgever zijn verplichtingen niet nakomt.
Of gebruik onze gratis voorbeeldbrief Verzoek uitbetalen vakantiegeld.

Hanneke Boesveld | Senior Jurist Arbeidsrecht