lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Vakantie en uitkering UWV

Het is weer bijna zover, die heerlijke tijd van het jaar waarin we graag op vakantie gaan. Dat betekent ook dat het bijna tijd is om de beruchte vakantielijstjes en checklists af te lopen. Hebben we aan alles gedacht? Zonnebrand mee, handdoeken ingepakt, gas uit en het UWV ingelicht?

Het laatste punt lijkt misschien vreemd, maar is wel erg belangrijk om ook bij stil te staan. Als u namelijk een uitkering ontvangt van het UWV en niet of te laat uw vakantie doorgeeft dan kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering. Zoals minder, of zelfs geen uitkering of een boete. Om te voorkomen dat u bij terugkomst een vervelende verrassing krijgt, geven wij graag enkele tips!

Vakantie en een werkloosheidsuitkering

Als u werkloos bent heeft u gewoon recht op vakantie. Het UWV vervangt als het ware uw laatste werkgever. Dit betekent dat u naast inkomsten ook recht heeft op vakantiedagen, met een maximum van 20 dagen per jaar. Net zoals bij een werkgever is het wel vereist om toestemming te krijgen voor de vakantie. Als u de vakantie minimaal één dag van tevoren aangeeft bij het UWV, wordt u vrijgesteld van de sollicitatieplicht en kunt u zonder zorgen vertrekken. Gaat u langer op reis dan het aantal opgebouwde vakantiedagen? Dan verwacht het UWV dat u blijft solliciteren. Ook krijgt u geen uitkering voor deze periode.

Vakantie en een ziektewetuitkering

Als u een ziektewetuitkering ontvangt heeft u geen toestemming nodig van het UWV om op vakantie te gaan. Wél is het verstandig om uw vakantie tijdig aan te geven, om geen oproepen etc. mis te lopen. Voor een reis naar het buitenland is 2 weken van tevoren tijdig genoeg, voor een vakantie in eigen land is 48 uur na vertrek afdoende.

Vakantie en de WIA

Heeft u een WIA-uitkering dan is de regel simpel: alleen als u langer dan 4 weken weg gaat, moet u dit minimaal 2 weken van te voren doorgeven. Als er een sollicitatieplicht met u is afgesproken in het kader van re-integratie is het belangrijk dat u niet langer dan 4 weken weggaat. Het UWV stelt u namelijk maximaal 4 weken vrij van de sollicitatieplicht. Heeft u geen sollicitatieplicht? Dan mag u gerust langer dan 4 weken wegblijven, zorg er echter wel voor dat u bereikbaar blijft om problemen te voorkomen.

Voorkom gedoe: licht het UWV op tijd in

Vakantie is hét moment om er lekker tussenuit te gaan. Maar het is wel zaak om dit tijdig aan te geven bij het UWV. Het te laat, of geheel niet doorgeven van uw vakantie kan worden aangemerkt als hinderen van re-integratie. Met als mogelijk gevolg een boete of verlaagde uitkering. Als u hierover vragen heeft of tegen problemen aanloopt, neem dan vooral contact met ons op.

Vragen over verlof, loon of ontslag?

Met de RechtCheck Werk en Inkomen weet u direct waar u recht op heeft. Krijg inzicht in uw persoonlijke situatie en ontvang advies over vervolgstappen.

Meer over uitkering

Juridische informatie over verzekeringsarts

Op gesprek met de verzekeringsarts

Als u een Ziektewetuitkering heeft van UWV of een WIA-uitkering aanvraagt, krijgt u een uitnodiging voor een gesprek met de verzekeringsarts.

spreekuur UWV

3 tips voor het telefonisch spreekuur met UWV

Door de coronacrisis worden veel gesprekken met de verzekeringsarts telefonisch gedaan. Bereid u goed voor met onze tips.

Hoe werkt een bezwaarprocedure?

Hoe werkt een bezwaarprocedure?

Als u van een bestuursorgaan een beslissing heeft ontvangen waar u het niet mee eens bent, kunt u bezwaar maken. Hoe werkt zo'n proces?