lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Dagelijkse werkzaamheden

In geval van bedrijfsorganisatorische problemen zoals uitval van personeel, proberen werkgevers met allerlei maatregelen om het bedrijf draaiende te houden. U moet bijvoorbeeld ander werk doen dan u gewend bent of u werkt op andere tijden. Mag uw werkgever dit van u vragen?

Werkzaamheden en werktijden in arbeidsovereenkomst

Als eerste is het belangrijk om te kijken wat u en uw werkgever hebben afgesproken in uw arbeidsovereenkomst. Heeft u vaste werktijden? Of worden die volgens de arbeidsovereenkomst na overleg door uw werkgever vastgesteld? Misschien leest u ook dat uw werkgever u voor andere werkzaamheden in mag zetten ‘indien het bedrijfsbelang dit noodzakelijk acht’. Dit kan gelden indien er sprake is van een tijdelijk personeelstekort door bijvoorbeeld ziekte.

U kunt uw werkgever vragen om met uw persoonlijke omstandigheden rekening te houden. Misschien is het andere werk fysiek te zwaar voor u. Of u moet ineens werken op tijden waarop u geen kinderopvang heeft. Zoek samen met uw werkgever naar een oplossing.

Arbeidsvoorwaarden wijzigen

Vaste werktijden en uw functie (werkzaamheden) binnen het bedrijf, zijn arbeidsvoorwaarden die uw werkgever niet zomaar mag wijzigen. Hij of zij moet hiervoor een ‘zwaarwegend belang’ hebben. Bijvoorbeeld als het bedrijf in financiële nood is. Het belang van uw werkgever staat tegenover uw belang als werknemer over andere werktijden of werk.

Flexibel in werkzaamheden

In een situatie die leidt tot organisatorische problemen, zoals een plotseling personeelstekort of een onvoorziene tijdelijke wijziging van het werkaanbod, mag uw werkgever u vragen om wat flexibeler te zijn. Het wordt als ‘redelijk’ gezien dat u in deze tijd (tijdelijk) andere werkzaamheden doet als u uw eigen werk niet meer kunt doen of elders nodig bent. Uw werkgever heeft dan een zwaarwegend belang. Het moet voor u alleen wel mogelijk zijn om het werk te doen, in een veilige omgeving. Daar moet uw werkgever voor zorgen. U moet bijvoorbeeld uitleg krijgen over de werkzaamheden en de eventuele risico’s die u loopt.

Werktijden wijzigen

De regels rond uw nieuwe werkzaamheden gelden ook voor uw werktijden. Probeer u flexibel op te stellen. Uw werkgever kan, in overleg met u, dus uw werktijden aanpassen aan de omstandigheden, als hiervoor een zwaarwegend belang aanwezig is.

Overleg met uw werkgever

Ik adviseer u om altijd met uw werkgever te overleggen over uw werktijden en werkzaamheden. Heeft u bezwaren? Bespreek die dan samen. U kunt de bedrijfsarts inschakelen als u vindt dat het werk fysiek te zwaar voor u is. Is het lastig kinderopvang te vinden tijdens de nieuwe werktijden? Vraag dan om extra tijd om dit te kunnen regelen. Een arbeidsconflict is het laatste waar u als werknemer op zit te wachten.

Linda Corvers

werktijden werkzaamheden corona

Ik streef ernaar om voor cliënten juridisch het maximale uit de zaak te halen én hen met vertrouwen naar de toekomst te laten kijken.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over arbeidsovereenkomst

recht op pensioen

Recht op pensioen

 

Heeft iedere werknemer in Nederland recht op pensioenopbouw? Lees hier alles over uw rechten en plichten.

inzage personeelsdossier

Inzage personeelsdossier

 

Alles over uw contract wordt in een personeelsdossier vastgelegd. Lees hier welke informatie u wel en niet mag zien.

Eenzijdige wijziging in uw arbeidsovereenkomst

Eenzijdige wijziging in uw arbeidsovereenkomst

 

Uw werkgever wil een aanpassing doen in uw arbeidscontract. Hoe werkt dit en wat als u het er niet mee eens bent?