lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina
De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Laat de bouw of verbouwing van uw woning zonder problemen verlopen met deze tips.

 • Maak duidelijke afspraken met de aannemer

  Al is de relatie met uw aannemer nog zo goed, zet de afspraken die u samen maakt op papier. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. En heeft u minder kans op discussie achteraf over bijvoorbeeld meerwerk.

  Stel u loopt met de aannemer over de bouwplaats en u spreekt af dat hij een extra sleuf maakt in de muur voor de tv kabels. Schrijf dan de afspraak op en stuur dit naar de aannemer, beschrijf het werk kort en de afgesproken prijs ervoor. Of stuur een e-mail. Vraag de aannemer om dit te bevestigen, zo weet u zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan.
 • Zet een voorbehoud van financiering in de overeenkomst

  De meeste mensen moeten geld lenen voor de bouw van een huis. Ze nemen daarvoor een hypotheek van de bank. Maar wat als u geen toestemming voor een lening krijgt van de bank? En u heeft de overeenkomst met de aannemer wel al ondertekend?

  Voorkom problemen door in die overeenkomst een voorbehoud van financiering te zetten. Hiermee kunt u toch van uw overeenkomst afkomen. Dat heet ontbinden. Volgens de wet kan dit alleen als uw aanvraag bij minimaal 2 banken is afgewezen. Ook bij een verbouwing kunt u in de overeenkomst met de aannemer zo’n soort afspraak zetten.
 • Leg alles vast bij de opleveringskeuring

  Als de aannemer klaar is, levert hij de woning op. De oplevering is voor de wet een belangrijk moment. Vanaf dan is niet meer de aannemer aansprakelijk, maar bent u dat zelf. U moet dus goed controleren of alles klopt met de afspraken in de overeenkomst. Ziet u fouten? Zet die dan in het verslag van de oplevering. Dit heet ook wel het proces-verbaal van de oplevering.

  Zijn er fouten waarover u op dat moment niks in het verslag zet? Dan gaat de wet ervan uit dat u ze heeft geaccepteerd. U kunt later niet meer van de aannemer verwachten dat hij ze oplost. De aannemer is dan niet meer aansprakelijk. Tenzij het om fouten gaat die u niet kon ontdekken bij de oplevering, dan blijft de aannemer aansprakelijk.
 • Wat als de aannemer weigert iets in het verslag van oplevering te zetten?

  Het kan zijn dat de aannemer iets niet in het verslag van oplevering wil zetten. Vraag hem dit alsnog erin te zetten, maar met zijn bezwaar erbij. Weigert hij dat ook, stuur dan een e-mail op de dag van de oplevering aan de aannemer. Schrijf daarin zo precies mogelijk wat er niet klopt, en dat de aannemer dit niet in het verslag wil zetten. Op die manier laat u zien dat u er alles aan heeft gedaan de fout toch in het verslag te krijgen.

Oplossingen voor particulieren

ARAG helpt u als u verzekerd bent. Heeft u niet de juiste module afgesloten of wordt uw conflict niet gedekt door uw verzekering? Dan helpt ARAG u tegen een afgesproken prijs alsnog verder.

Lees over veel voorkomende conflicten en ga meteen zelf aan de slag met onze voorbeeldbrieven. Of laat de juridisch specialisten u helpen met:

 • Scan van uw juridische positie
 • Conflict oplossen zonder rechter
 • Begeleiding naar de rechter