Leestijd: 1 minuut

Stel, er staat een muur tussen uw tuin en de tuin van de buren. U wilt hem schilderen, of er plantenbakken aan ophangen. Kan dat zomaar? Dat hangt af van wie de eigenaar van deze muur is.

Wie is eigenaar van de muur?

Is de muur onderdeel van een huis, garage of schuur van de buren? Dan is de muur van uw buren, dit heet een privémuur. Dit geldt ook als het een vrijstaande muur is die op het erf van uw buren staat.

Gaat het om een vrijstaande muur die op de erfgrens staat? Dan bent u samen eigenaar van deze muur. Dit heet een gezamenlijke muur.

Regels privémuur

U heeft toestemming van uw buren nodig om iets aan de muur te doen. Dan mag u de muur schilderen, een basketbalring ophangen of er een klimplant tegenaan laten groeien. Als u geen toestemming heeft mag u dat allemaal niet doen.

Het enige wat u zonder toestemming mag doen is planten of kleine voorwerpen aan de muur hangen.

Regels gezamenlijke muur

U mag best veel doen aan de gezamenlijke muur. Belangrijk is dat u geen schade maakt aan de muur. En bij grote aanpassingen is het verstandig om dit te overleggen met uw buren. Dat voorkomt ruzie en gedoe.

U mag het volgende doen met de muur aan uw kant:

  • Schilderen
  • Klimplanten laten groeien
  • Een schuur bouwen
  • Een poort plaatsen

Niet verzekerd? Toch hulp!

ARAG helpt u graag. Ook als u niet verzekerd bent. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de Corona crisis. Of als u niet verzekerd bent omdat u bijvoorbeeld niet alle verzekeringsmodules heeft afgesloten. Bekijk hier onze oplossingen.