lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina
De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Stel, er staat een muur tussen uw tuin en de tuin van de buren. U wilt hem schilderen, of er plantenbakken aan ophangen. Kan dat zomaar? Dat hangt af van wie de eigenaar van deze muur is.

Wie is eigenaar van de muur?

Is de muur onderdeel van een huis, garage of schuur van de buren? Dan is de muur van uw buren, dit heet een privémuur. Dit geldt ook als het een vrijstaande muur is die op het erf van uw buren staat.

Gaat het om een vrijstaande muur die op de erfgrens staat? Dan bent u samen eigenaar van deze muur. Dit heet een gezamenlijke muur.

Regels privémuur

U heeft toestemming van uw buren nodig om iets aan de muur te doen. Dan mag u de muur schilderen, een basketbalring ophangen of er een klimplant tegenaan laten groeien. Als u geen toestemming heeft mag u dat allemaal niet doen.

Het enige wat u zonder toestemming mag doen is planten of kleine voorwerpen aan de muur hangen.

Regels gezamenlijke muur

U mag best veel doen aan de gezamenlijke muur. Belangrijk is dat u geen schade maakt aan de muur. En bij grote aanpassingen is het verstandig om dit te overleggen met uw buren. Dat voorkomt ruzie en gedoe.

U mag het volgende doen met de muur aan uw kant:

  • Schilderen
  • Klimplanten laten groeien
  • Een schuur bouwen
  • Een poort plaatsen

Oplossingen voor particulieren

ARAG helpt u als u verzekerd bent. Heeft u niet de juiste module afgesloten of wordt uw conflict niet gedekt door uw verzekering? Dan helpt ARAG u tegen een afgesproken prijs alsnog verder.

Lees over veel voorkomende conflicten en ga meteen zelf aan de slag met onze voorbeeldbrieven. Of laat de juridisch specialisten u helpen met:

  • Scan van uw juridische positie
  • Conflict oplossen zonder rechter
  • Begeleiding naar de rechter