Leestijd: 3½ minuut

Het koopcontract

Koopt of verkoopt u een huis? Dan is het officiële moment: de koopakte of koopovereenkomst ondertekenen. Meestal maakt de makelaar het koopcontract. Dit is een document waar u alle belangrijke afspraken over de koop of verkoop van een woning zet. Het contract is pas geldig als de koper en de verkoper allebei getekend hebben.

In een koopcontract staat:

  • Het adres van het huis
  • Wat er bij het huis hoort
  • In welke situatie(s) de koop of verkoop niet doorgaat
  • De prijs van de woning
  • De datum voor de sleuteloverdracht

Ouder huis met ouderdomsclausule

Koopt u een wat ouder huis, dan staat er misschien een ouderdomsclausule in het koopcontract. Daarin staat dat u niet kunt verwachten dat het huis aan dezelfde eisen voldoet als een nieuw huis. We adviseren u in dat geval een bouwkundig onderzoek te laten doen. Doet u dat niet en blijkt achteraf dat het huis gebreken heeft? Dan wordt het moeilijk om de verkoper daarop aan te spreken. Let op, laat het bouwkundige onderzoek doen vóórdat u het koopcontract ondertekent.

Wat is er ‘voorlopig’ aan een voorlopige koopovereenkomst?

De term ‘voorlopig koopcontract’ is misleidend. Heeft u als koper een voorlopige koopovereenkomst ondertekend, en heeft de verkoper ook getekend? Dan moet u zich allebei aan de afspraken in de overeenkomst houden. Kijk dus heel goed waaronder u uw handtekening zet.

Drie dagen bedenktijd

Bent u koper, en heeft u een koopcontract voor een woning ondertekend? Dan heeft u drie dagen bedenktijd. Binnen die drie dagen mag u aan de verkoper laten weten dat u toch niet wilt kopen. U hoeft niet uit te leggen waarom u dat niet wilt. Let op, dit geldt alleen voor een koopcontract voor een woning. Dit is niet geldig voor de koop of verkoop van een woonboot of caravan.

De drie dagen bedenktijd beginnen precies om 00:00 uur de nacht van het tekenen van het koopcontract. Maximaal één van die drie dagen is een weekenddag of feestdag. Als u bijvoorbeeld op vrijdag heeft getekend, dan telt er maar één dag van het weekend mee. Uw bedenktijd duurt dan tot dinsdagavond 00:00 uur. En als maandag toevallig tweede Paasdag is, krijgt u nog een extra bedenktijd.

Laat de verkoper weten dat u van de koop afziet

Schrijf een brief aan de verkoper, breng deze persoonlijk langs en laat de verkoper tekenen voor ontvangst. Het is lastig te bewijzen als u belt, en een brief per post versturen kan te lang duren waardoor u over de bedenktijd heen gaat.

Ontbindende voorwaarden

In de koopovereenkomst spreekt u ook af in welke situaties de koop niet doorgaat. Die situaties zijn de ‘ontbindende voorwaarden’. We adviseren u goed na te denken in welke situaties u van de koop wilt afzien. Heeft u een koopcontract getekend, en is uw bedenktijd voorbij? Dan moet u op de afgesproken datum het huis betalen. Ook als het niet gelukt is om uw eigen huis op tijd te verkopen. Of als u geen lening heeft kunnen krijgen. Het is verstandig om deze situaties als ‘ontbindende voorwaarden’ in het koopcontract te zetten.

U bent pas eigenaar als u bij de notaris bent geweest

Als u een koopcontract heeft ondertekend, is de woning nog niet van u. In het koopcontract staat de datum waarop u de sleutels krijgt, de leveringsdatum. Op deze dag moet de verkoper u het huis leveren. Dat gebeurt bij de notaris. Koper en verkoper gaan allebei naar de notaris. En de notaris regelt de overdracht.

Koper of verkoper houdt zich niet aan de afspraken

De afspraken staan duidelijk in het koopcontract. Hier heeft u allebei voor getekend. Maar wat gebeurt er als de koper of verkoper zich niet aan de afspraken houdt? Wat als de koper bijvoorbeeld niet op tijd betaalt, of als de verkoper het huis niet op tijd levert? Ontdek waar u recht op heeft.

De verkoper houdt zich niet aan de afspraken

Wat doet u als de verkoper zich niet aan de afspraken houdt?

  • Zoek juridische hulp bij de onderhandelingen met de verkoper of de makelaar
  • Als het nodig is, helpt de jurist om de verkoper te dwingen om zijn afspraken na te komen. Of te betalen voor de schade die u heeft

De koper houdt zich niet aan de afspraken

Wat doet u als de koper zich niet aan de afspraken houdt? Zoek juridische hulp om u te helpen bij de volgende acties:

  • Stuur eerst een brief naar de koper waarin u eist dat de koper zich aan de afspraken houdt. Daarmee stelt u de koper ‘in gebreke’. In de koopovereenkomst ziet u wat de eisen voor zo’n brief zijn
  • Houdt de koper zich dan nog niet aan de afspraken? Dan staan de gevolgen daarvan ook in de koopovereenkomst

Laat een jurist het koopcontract controleren

Er zijn veel voorbeelden van koopcontracten die je zo kunt downloaden van internet. Wij denken dat het een risico is om zo’n voorbeeldcontract te gebruiken. Voor u zijn andere dingen belangrijk dan voor een ander. Weet u niet zeker of het contract wel bij uw situatie past? Dit kan tegen betaling worden gecontroleerd door een jurist. Let op, doe dat voordat u het koopcontract ondertekent.

Hulp bij wonen en verbouwen

Wilt u weten waar u recht op heeft? Start de RechtCheck en krijg direct antwoord op al uw vragen over de aankoop, verkoop, verbouwing van uw woning en problemen met aannemers, installateurs of leveranciers.

Meer over aankoop en verkoop

verborgen gebreken koophuis

Wat te doen bij verborgen gebreken

Wat is precies een verborgen gebrek? Wat zijn de plichten van de koper en wat zijn de plichten van de verkoper?

De koper van een woning komt de koopovereenkomst niet na

Koper komt overeenkomst niet na

De koper van uw woning houdt zich niet aan de afspraken die in het koopcontract staan. U moet hem in gebreke stellen. Wat kunt u eisen?

Terugtrekken koop woning

Mondelinge overeenkomst

In principe is een mondelinge overeenkomst net zo rechtsgeldig als een schriftelijke overeenkomst.