Vanuit het recht op vrije arbeidskeuze en privacy mag u twee banen hebben. U kunt bij meerdere werkgevers werken, of u combineert een baan met een eigen bedrijf. Toch kan uw werkgever hier bezwaar tegen hebben.

4 meestgestelde vragen over het combineren van twee banen

 • Mag ik een tweede baan erbij nemen?

  Vaak is een verbod op nevenwerkzaamheden opgenomen in arbeidsovereenkomsten en cao’s. Dit voorkomt belangenverstrengeling of concurrentie. Ook wordt vaak opgenomen dat u toestemming moet vragen om nevenwerkzaamheden uit te mogen voeren.
 • Moet ik mijn tweede baan melden bij mijn werkgever?

  De Arbeidstijdenwet verplicht u om al uw werkgevers in te lichten over uw werktijden. Uw werkgever is er verantwoordelijk voor dat u de Arbeidstijdenwet niet overtreedt. Uw werkgever kan bij overtreding hiervan een boete krijgen. Ook als hij niet op de hoogte is van uw bijbaan. Ook kan het niet melden van een nevenactiviteit een negatief effect hebben op uw werkrelatie.
 • Hoeveel uur mag ik werken?

  U mag maximaal 12 uur per dag met een maximum van 60 uur per week werken. Werkt u voor een langere periode, dan ligt het maximaal aantal uren lager. Hier moeten al uw werkgevers zich aan houden.
Periode
4 weken Gemiddeld maximaal 55 uur per week werken
16 weken Gemiddeld maximaal 48 uur per week werken

Het is uw verantwoordelijkheid als goed werknemer om uitgerust op het werk te verschijnen.

 • Krijg ik een boete als ik teveel werk?

  Als de inspectie SZW erachter komt dat u meer werkt dan in de Arbeidstijdenwet is toegestaan krijgt uw werkgever een boete. U krijgt geen boete.

Let op: soms heeft een cao afwijkende regels

Twee banen als parttimer of oproepkracht

Als parttimer en oproepkracht kan het zijn dat een verbod op nevenwerkzaamheden te ver gaat. Dan wordt u teveel beperkt in de mogelijkheden om een inkomen te verdienen.

Wij staan op voor gerechtigheid

ARAG, juridisch probleemoplossers. Voor iedereen.

lachende vrouw met advocaat voor rechtbank

Iedereen kan zijn recht halen. Met een rechtsbijstandverzekering van ARAG of onze partners. Lees hier hoe wij u helpen.