U bent van plan een reis te boeken. Dan zijn er veel zaken waar u aan moet denken. Met deze checklist weet u zeker dat u de belangrijkste zaken geregeld heeft.

Tip: Boek uw ticket en verblijf bij één organisatie

Via internet is uw vakantie snel geregeld. Boekt u bij een reisbureau of doet u alles zelf? Onze tip: boek vooral uw reis en verblijf samen, dan staat u het sterkst. Regelt u namelijk alles via een reisbureau, dan is er sprake van een 'reisovereenkomst'. Op dat moment moet het reisbureau ervoor zorgen dat de complete reis aan uw verwachtingen voldoet. U heeft niet alleen één aanspreekpunt, het reisbureau is ook eindverantwoordelijk voor uw vakantie.

Check uw reisbureau

Boek uw reis bij een betrouwbaar reisbureau. Om zeker te weten dat u goed zit, controleer of het reisbureau of de reisagent is aangesloten bij de ANVR en SGR.

Waar staan deze keurmerken voor:

 • Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR)

  Om hier lid van te worden moet een reisbureau aan strenge eisen voldoen. Dat is uw garantie voor goede voorwaarden en service.
 • Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

  De SGR staat garant voor het geld dat u betaalt aan uw reisorganisatie. Als de reisorganisatie in financiële problemen komt, zorgt de SGR ervoor dat u uw aanbetaling of reissom terugkrijgt.

Check uw verzekeringen

Heeft u een reisverzekering afgesloten voor uw reis? Of heeft u een doorlopende reisverzekering? Dat is zinvol. Stel er overkomt u iets vervelends op vakantie. Zelfs als u in uw recht staat bij die zaak, kan het gebeuren dat u slechts een deel van het schadebedrag kunt verhalen. Uw reisverzekering vergoed vaak de rest. Daarmee heeft u dus extra zekerheid.

 • Wel of geen doorlopende reisverzekering?

  Het is gemakkelijk om een doorlopende reisverzekering te kiezen. U hoeft er dan bijna niet naar om te kijken. Maar het kan voordeliger zijn om een losse reisverzekering af te sluiten. Dit hangt af van hoe vaak u op reis gaat. Gaat u vaak een dagje shoppen over de grens, of gaat u wel eens een weekend naar de Ardennen? Dan loont het al snel om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen.
 • Wel of geen annuleringsverzekering?

  Wij adviseren u om altijd een annuleringsverzekering af te sluiten. Dan krijgt u uw geld terug als uw vakantie onverwachts niet door kan gaan. Let bij het aangaan van de verzekering goed op de voorwaarden. De ene verzekering is een stuk strenger dan de andere.

Check officiële zaken en papieren

Controleer altijd of u de juiste documenten heeft en of de geldigheid hiervan nog lang genoeg is. Ga ook na of u de juiste dingen heeft geregeld voor het land van bestemming, zoals een visum of vaccinatie.

 • Identiteitsbewijs

  In sommige landen mag uw identiteitsbewijs niet binnen een bepaalde periode verlopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment dat u naar een bepaald land reist.
 • Visum

  Voor het bezoeken van sommige landen heeft u een visum nodig. De aanvraag van zo’n visum kan enige tijd kan duren. U kunt een visum voorafgaand aan de reis aanvragen bij de ambassade. Soms kunt u ook terplekke bij aankomst in dat land een visum kopen. Let goed op de maximale verblijfsduur. Die kan namelijk per land behoorlijk verschillen.
 • Vaccinaties

  Voor sommige landen is een vaccinatie verplicht. Bijvoorbeeld voor gele koorts. Bent u niet gevaccineerd? Dan loopt u het risico dat u het land niet in komt. Of dat u een paar dagen in quarantaine moet. Ga voor meer informatie naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Veiligheid bestemming

Twijfelt u over de veiligheid van uw bestemming? Controleer dan de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wanneer het niet veilig is om een bepaald land te bezoeken staat dat op de website.

Niet verzekerd? Toch hulp!

ARAG helpt u graag. Ook als u niet verzekerd bent. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de Corona crisis. Of als u niet verzekerd bent omdat u bijvoorbeeld niet alle verzekeringsmodules heeft afgesloten. Bekijk hier onze oplossingen.