lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

De voornaamste conclusie van het onderzoek is dat het dragen van een officieel tenue bijdraagt aan de acceptatie van beslissingen van een scheidsrechter, en aan een eerlijk verloop van de wedstrijd.

Van de ondervraagde Nederlanders denkt de helft dat een beslissing van een scheidsrechter minder serieus wordt genomen als deze geen officieel tenue van de KNVB draagt. 42% zou eerder een gele of rode kaart accepteren van een scheidsrechter in een officieel shirt van de voetbalbond, dan wanneer deze in andere kleding fluit. Een ruime meerderheid (57%) geeft zelfs aan dat de kans op een eerlijk verloop van een wedstrijd minder groot is wanneer een officieel logo van de KNVB ontbreekt.

Officieel tenue belangrijker dan geslacht of leeftijd

Ook vindt men dat een scheidsrechter in een officieel tenue flink aan herkenbaarheid (67%), bevoegdheid (58%) en autoriteit (47%) wint. Een officieel KNVB-tenue draagt volgens hen bij aan de geloofwaardigheid van een scheidsrechter. Daarbij zijn de verbale capaciteiten, leeftijd, lichamelijke conditie en het geslacht van een scheidsrechter van minder belang om overtuigend over te komen.

scheidsrechterstenue fairplay
Zaken die invloed hebben op de geloofwaardigheid van een scheidsrechter.

Vergelijkbaar met een advocaat of politieagent

Men geeft in het onderzoek aan in het algemeen beter op hun gedrag te letten in het bijzijn van iemand in een officieel uniform. Bijvoorbeeld bij advocaten en politieagenten maar dus ook bij (amateur) scheidsrechters. “Wij zijn trots partner van de KNVB scheidsrechters en al jarenlang supporter van fairplay”, zegt Marloes van Gangelen, sponsormanager bij juridisch probleemoplosser ARAG. “Het is duidelijk dat een officieel scheidsrechterstenue een belangrijke bijdrage levert aan de sportiviteit en fairplay op de voetbalvelden”, aldus van Gangelen.

Johan Cruijff Schaal

De KNVB lanceert het nieuwe scheidsrechterstenue tijdens de 26ste editie van de Johan Cruijff Schaal op 30 juli in de Johan Cruijff ArenA. De arbitrage fluit tijdens het duel tussen Ajax en PSV voor het eerst in het nieuwe tenue, waarmee het nieuwe seizoen ook voor alle (amateur)scheidsrechters wordt afgetrapt. De scheidsrechter van dienst, Dennis Higler, loopt samen met vier kinderen - ieder gehuld in een andere kleur van het nieuwe tenue - het veld op.

Het nieuwe tenue kan besteld worden in de webshop van de KNVB.

ARAG partner KNVB scheidsrechters

We streven naar gelijke kansen voor iedereen. Niet alleen in het recht, maar ook op het voetbalveld. Daarom zijn we al sinds 2011 trots partner van de KNVB scheidsrechters en omarmen we fairplay.