lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

23 december 2022 | Leestijd: 1 minuut

Baby of komst? Of plannen voor gezinsuitbreiding ? Dan komen er een paar wetswijzigingen aan die mogelijk belangrijk voor u zijn.

Koppeling van ouderlijk gezag aan erkenning kind

Vaders die niet gehuwd zijn, geen geregistreerd partnerschap hebben en die hun kind erkennen, krijgen nog niet automatisch ook gezag over het kind. Gezamenlijk gezag moet u in die gevallen samen met de moeder regelen (laten aantekenen in Gezagsregister) en de moeder moet daarvoor toestemming daarvoor geven. Dit gaat veranderen: per 1 januari 2023 treedt een wet in werking die zorgt dat het ouderlijk gezag automatisch wordt gekoppeld aan de erkenning.

Dus bent u niet gehuwd/geregistreerd en verwacht u tussen nu en komende week een kind? Dan kunt u het beste wachten met de erkenning tot na de jaarwisseling. Dan krijgt u bij de erkenning ook automatisch het gezag over uw kind.

Afbouw IACK heffingskorting per 1 januari 2025

In de media was al de nodige aandacht voor het afbouwen van de IACK. Deze heffingskorting is bedoeld voor werkende ouders van een kind jonger dan 12 jaar. Voor het fiscale jaar 2022 bedraagt de IACK € 2.534 (vanaf een arbeidsinkomen van € 27.350). De korting stopt in het jaar dat uw jongste kind 12 jaar wordt.

De regering is van plan (Belastingplan 2023) de IACK heffingskorting af te schaffen per 1 januari 2025. Dit hangt samen met het plan om de kinderopvang (bijna) gratis te maken. Dus heeft u plannen om de komende jaren een gezin te starten? Bedenk dan dat het u veel belastingvoordeel kan opleveren als uw eerste kind voor 1 januari 2025 geboren wordt; dit scheelt namelijk al snel rond de € 30.000!

Rechtsbijstand Verzekerd Online

Voorkom verrassingen, verzeker uzelf direct voor rechtsbijstand.

✓ Voorkom onverwachte kosten
✓ Dekking naar keuze, stel zelf samen
✓ Expertise van ruim 500 juristen en advocaten