lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

05 september 2023 | Leestijd: 2 minuten

De KNVB en ARAG zetten ook dit seizoen (assistent-) scheidsrechters in de spotlights met de Amateurscheidsrechter van het Jaar Verkiezing. Scheidsrechters kunnen van 5 september tot en met 8 oktober 2023 worden genomineerd via het platform scheidsrechtervanhetjaar.nl

De verkiezing, waarbij de KNVB en ARAG tevens aandacht vragen voor het belang voor fairplay op voetbalvelden, is dit jaar uitgebreid. Er is extra aandacht voor vrouwelijke scheidsrechters en voor aanstormend talent tot en met 18 jaar. Zowel KNVB scheidsrechters als verenigingsscheidsrechters kunnen worden opgegeven voor de verkiezing. Na de nominatieperiode kan er tot en met 12 november 2023 via de campagne pagina worden gestemd. Uit elke provincie van Nederland wordt per categorie de (assistent-) scheidsrechter geselecteerd met de meeste stemmen voor de selectiefase.

Vakkundige jury

Net zoals vorig jaar beoordeelt een vakkundige jury alle kandidaten in de selectiefase. De jury bestaat ook nu weer uit de scheidsrechters Bas Nijhuis en Franca Overtoom, voetbaljournalist, columnist en schrijver Sjoerd Mossou en CEO ARAG Nederland, Marc van Erven. Nijhuis: “Wij hebben vorig seizoen ontzettend veel plezier beleefd met het beoordelen van de Nederlandse amateurscheidsrechters. Dat blijkt ook wel uit het feit dat we het aantal categorieën hebben uitgebreid. We zijn ervan overtuigd dat ook dit jaar weer een groot aantal scheidsrechters wordt genomineerd.”

Franca Overtoom voegt daaraan toe: “Er zijn nog te weinig vrouwelijke scheidsrechters, terwijl vrouwenvoetbal flink in de lift zit. Met deze verkiezing willen we een signaal afgeven dat ook de vertegenwoordiging van de vrouwen in de arbitrage belangrijk is voor de ontwikkeling van het voetbal in Nederland.”

Het winnen van deze titel was een bevestiging van de passie en toewijding waarmee ik elke wedstrijd fluit

Zonder scheidsrechter geen voetbal

De scheidsrechter is een onmisbare schakel in de ruim 30.000 wedstrijden die elk weekend worden gespeeld. Samen met spelers, trainers en supporters zorgt de scheidsrechter ervoor dat deze wedstrijden volgens de regels en met fairplay verlopen. Dat vraagt van de scheidsrechter om besluitvaardigheid en leiderschap. Hij of zij moet mentaal en fysiek fit zijn en bovenal zorgen voor spelplezier. Daarbij kan het belang van fairplay nooit worden onderschat: fairplay vormt de ruggengraat van elke wedstrijd en zorgt voor een sfeer van wederzijds respect tussen teams.

Etienne Wettingfeld, winnaar van vorig jaar in de categorie ‘verenigingsscheidsrechter van het jaar’, over zijn de verkiezing: “Het winnen van deze titel was een bevestiging van de passie en toewijding waarmee ik elke wedstrijd fluit. Deze verkiezing is zoveel meer dan een erkenning voor de scheidsrechter; het is ook een stukje bewustwording van fairplay en respect op het veld."

Meld jezelf of de scheidsrechter(s) bij jouw vereniging aan!

Wellicht ben jij zelf wel actief als scheids bij jouw vereniging? Of wil je de scheids die zich ieder weekend inzet om jouw zoon of dochter te laten voetballen in het zonnetje zetten? Kortom, ben jij – of ken jij – dé (assistent-) scheidsrechter die het verdient om de felbegeerde titel in ontvangst te nemen? Geef jezelf of de ander dan op via amateurscheidsrechtervanhetjaar.nl

Dag van de Fairplay

De Amateur Scheidsrechter van het Jaar verkiezing kent op 6 januari haar hoogtepunt tijdens de Dag van de Fairplay. Deze dag valt op 6 januari 2024 en is een dag vol workshops en trainingen voor amateurscheidsrechters in Nederland. ARAG heeft deze dag samen met de KNVB in het leven geroepen en daarmee onderstrepen we onze support aan de Nederlandse arbitrage en onze rol als supporter van FairPlay.