lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1 minuut

Ongeluk op werk

Raakt u tijdens uw werk gewond? Of wordt u ziek door het uitvoeren van uw werkzaamheden? Dan kunt u uw werkgever hiervoor aansprakelijk stellen. Tijdens het werk betekent: op de werkvloer, tijdens uw dagelijkse werk buiten de deur, in de pauze en soms ook bij bedrijfsuitjes.

Werkgever zorgt voor veilige werkomstandigheden

Het is de plicht van uw werkgever dat u veilig kunt werken. Dit betekent dat uw werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Bijvoorbeeld om te zorgen voor beschermende kleding, zoals veiligheidsschoenen, helmen en handschoenen. Ook is hij verplicht om veiligheidsinstructies te geven. En om te controleren of u en uw collega’s zich aan deze instructies houden.

Werkgever is niet altijd aansprakelijk

Is een ongeluk ontstaan, omdat u roekeloos was? Of doordat u zich niet aan heel duidelijke regels en voorschriften heeft gehouden? Kan uw werkgever aantonen dat hij of zij aan alle plichten heeft voldaan? In dat soort gevallen zou uw werkgever aan aansprakelijkheid kunnen ontsnappen. Toch is de werkgever in veel gevallen aansprakelijk.

U raakt ernstig gewond. Wat moet uw werkgever doen?

Moet u door een bedrijfsongeval worden opgenomen in het ziekenhuis? Of heeft u blijvend letsel? Dan moet uw werkgever dit melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Vroeger heette dit de arbeidsinspectie. De Inspectie SZW bekijkt dan of de werkgever zich aan de regels heeft gehouden. Heeft hij dat niet gedaan? Dan kan SWZ een boete geven of de zaak doorspelen naar justitie.

Uw werkgever aansprakelijk stellen

U kunt zelf uw werkgever aansprakelijk stellen voor schade. Is dat lastig, bijvoorbeeld omdat uw werkgever zegt dat u zelf verantwoordelijk bent voor de schade? Vraag dan een juridisch specialist van ARAG om advies. Wij kunnen u helpen bij het aansprakelijk stellen van de werkgever en het bepalen van de schade. Ook kunnen wij u bijstaan als het tot een rechtszaak komt.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over letsel

Klacht zorgverlener

Ik heb een klacht over zorgverlener

Heeft u een klacht over een (medische) zorgverlener zoals een arts, therapeut, tandarts of ziekenhuis?

 
Aansprakelijkheid kinderen

Aansprakelijkheid voor kinderen

U kunt aansprakelijk gesteld worden voor het gedrag van uw kind. Dit wordt risicoaansprakelijkheid genoemd.

Vergoeding bij schade

Vergoeding bij verkeersongeval

Bij een verkeersongeval komen kosten kijken. Dit soort kosten kunt u soms op de tegenpartij verhalen.