lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Vergoeding lekkende borstimplantaten

In de tijd van de ‘maakbare mens’ stijgt ook de vraag naar juridische oplossingen bij letsel door een cosmetische* ingreep. Op dit moment worden veel zaken gemeld rondom de in 2018 teruggeroepen Allergan implantaten. Deze borstprotheses hebben een verhoogde kans op lekken en kunnen ernstige gezondheidsklachten geven.

In dit blog ga ik daarom in op de juridische aandachtspunten bij lekkende borstimplantaten. Wie kunt u aansprakelijk stellen? En wat zijn uw kansen om de (operatie)kosten vergoed te krijgen?

Sprake van een ‘gebrekkige hulpzaak’?

Om de aansprakelijkstelling te laten slagen, moet eerst worden bekeken of er sprake is van een zogenaamde ‘gebrekkige hulpzaak’. In dit geval is het borstimplantaat de ‘hulpzaak’ van de chirurg om het gewenste resultaat te bereiken. Als het implantaat op den duur gaat lekken, is de hulpzaak mogelijk ‘gebrekkig’.

Maar als het op letselschade door borstimplantaten aankomt is er, volgens de rechtspraak, de ene keer wel sprake van een gebrekkige hulpzaak en de andere keer niet.

Fout van de chirurg of fabrieksfout?

In 2014 oordeelde het Hof dat het ziekenhuis aansprakelijk was voor het plaatsen van gebrekkige implantaten. De implantaten, van fabrikant Rofil, bleken gevuld met een industriële gel die niet geschikt is voor het menselijk lichaam. Omdat het om een serie gebrekkige implantaten ging, en de fabrikant inmiddels failliet was, rekende het Hof dit toe aan het ziekenhuis. De groep gedupeerde patiënten werd niks toegerekend.

In 2015 werd geoordeeld dat een lekkend borstimplantaat niet zomaar als gebrekkige hulpzaak werd gezien. Eerst moest worden aangetoond wat de oorzaak was van de lekkage. Dat is vaak een lastige opgave, omdat het lekken meestal pas veel later wordt opgemerkt. In dit geval kon niet worden vastgesteld of het lekken van de implantaten een fout was van de chirurg of van de fabriek. Uiteindelijk ontving de patiënt daarom geen schadevergoeding.

Het Hof doet dus verschillende uitspraken bij letselschade door borstimplantaten. Des te meer reden om uw zaak te laten toetsen door een jurist.

Informatieplicht bij cosmetische ingreep

Wat ook van invloed is op de slagingskans, is of u vooraf (voldoende) bent geïnformeerd over de risico’s van het plaatsen van de protheses. Bij een cosmetische ingreep geldt namelijk een verzwaarde informatieplicht**. Als patiënt moet u worden ingelicht over de mogelijke risico’s en complicaties die na de ingreep kunnen optreden.

Daarna geldt uw toestemming als de zogenaamde ‘informed consent’. Dit betekent dat u, met deze risico’s in het achterhoofd, nog steeds voor deze ingreep zou kiezen. Hierbij is het erg belangrijk dat u de informatie goed begrepen heeft, en dus willens en wetens instemt.

Ontbreken ‘informed consent’

Als de informed consent bij een medische ingreep ontbreekt, is er mogelijk sprake van verwijtbaar handelen. In dat geval kunt u het ziekenhuis of de kliniek aansprakelijk stellen. Maar de ervaring leert dat er voldoende (online) informatie is voor een patiënt om zich vooraf bewust te zijn van de risico’s. Ook tekent u er meestal op de offerte voor op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s van de ingreep.

Een beroep op het ontbreken van de informed consent heeft dus vaak weinig kans van slagen. De vervolgstap is namelijk dat u moet bewijzen dat u de operatie niet had ondergaan als de informatie wél beschikbaar was. En dat is lastig aan te tonen. Bij zeer ernstige complicaties en/of gezondheidsproblemen als gevolg van de ingreep, is dit mogelijk wel haalbaar. Bijvoorbeeld bij lymfeklierkanker BIA-ALCL***.

Garantieregeling fabrikant

Buiten juridische toetsing van uw zaak en het aansprakelijk stellen van de kliniek of chirurg, kunt u zich ook beroepen op de garantieregeling**** van de fabrikant van de cosmetische materialen. Hierbij is het belangrijk dat u bewijsstukken bewaart. Bijvoorbeeld de verwijderde implantaten (indien mogelijk), de facturen, het serienummer van de implantaten etc.

Wij helpen u graag!

Heeft u te maken met letselschade na plastische chirurgie? Voor een goed advies over de juridische aanpak, raden wij u aan uw zaak te laten toetsen. Wij bekijken graag met u wat de mogelijkheden zijn om uw schade te verhalen.

* Onder cosmetische ingrepen valt ook een borstreconstructie. Hierbij kan het ook voorkomen dat implantaten worden geplaatst die uiteindelijk gaan lekken.
** Er wordt verwacht van een plastisch chirurg dat hij u uitgebreider informeert over de risico’s van de ingreep, dan bij een medische ingreep. Er is namelijk geen behandelplicht en er ontstaat geen gezondheidsschade als de ingreep niet wordt verricht.
*** Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met borstimplantaten een verhoogd risico hebben op het krijgen van ALCL. Dit komt vooral voor bij Biocell-implantaten van Allergan.
**** Kijk eerst goed na of dit mogelijk is. Let ook op de gestelde termijn dat u zich hierop kunt beroepen.

Kelly van der Weerden

jurist-letsel-kelly-van-der-weerden

Ik heb oog voor de mens achter de schade. Ik werk vanuit het hart, en zet nét dat stapje extra om de cliënt zoveel mogelijk te ontzorgen.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over letsel

Schade medische fout

Schade door medische fout

Bent u slachtoffer van een medische fout? Dat kan grote gevolgen hebben, zowel lichamelijk of psychisch als financieel.

Klacht zorgverlener

Ik heb een klacht over zorgverlener

Heeft u een klacht over een (medische) zorgverlener zoals een arts, therapeut, tandarts of ziekenhuis?

 
Vergoeding bij schade

Vergoeding bij verkeersongeval

Bij een verkeersongeval komen kosten kijken. Dit soort kosten kunt u soms op de tegenpartij verhalen.