Leestijd: 1 minuut

Huurcontract studentenkamer

Iedere student die een kamer huurt, krijgt een huurcontract. Of het nu particulier is of via studentenhuisvesting. Neem samen met uw kind het contract door. Check vooral wat het opzegtermijn is, en of er bijkomende kosten zijn zoals; voor gas, water, licht, telefoon of internet.

Verzekeringen voor een uitwonende student

  • Zorgverzekering

    Tot het 18e jaar is uw kind meeverzekerd met uw zorgverzekering. Of ze thuis wonen of op kamers maakt niet uit. Vanaf hun 18e moeten ze zelf een zorgverzekering afsluiten.
  • Inboedelverzekering

    In een studentenkamer kan de waarde van de inboedel behoorlijk zijn. Denk aan een smartphone, laptop, muziekinstrument, televisie en andere apparatuur. Het afsluiten van een inboedelverzekering is daarom verstandig. Let op de dekking van de verzekering. Sommige inboedelverzekeraars betalen ook als uw kind in de collegezaal zijn laptop heeft laten vallen.
  • Overige verzekeringen

    Controleer in uw polis of uw kinderen zijn meeverzekerd als zij niet thuis wonen bij de volgende verzekeringen: aansprakelijkheidsverzekering, (doorlopende) reisverzekering en rechtsbijstandverzekering. Als dat niet zo is, maak samen de keus om deze wel of niet af te sluiten.

Tip: maak een begroting

Er komt een hoop op uw kind af als hij op kamers gaat wonen, de was, het avondeten en het huishouden. Maar ook geldzaken als collegegeld, huur, verzekeringen en boodschappen. Soms betalen de ouders de grote bedragen. U kunt ervoor kiezen om maandelijks een vast bedrag te geven aan uw kind. Het is een goed idee om samen een begroting te maken. Zo krijgt u beiden inzicht in de financiën en voelt uw kind de verantwoordelijkheid ervoor.

Toeslagen en kortingen

Check samen bij de Belastingdienst of uw kind recht heeft op huurtoeslag en/of zorgtoeslag. Dit kan een hoop schelen elke maand! Heeft uw kind een bijbaan? Controleer of hij recht heeft op loonheffingskorting, dit kan zo een paar tientjes per maand schelen.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over familie en relatie

Vakantiewerk

Vakantiewerk en kinderbijslag

Wanneer uw kind meer verdient dan €1.296,- netto per kwartaal, dan kan het recht op kinderbijslag komen te vervallen.

ruzie erfenis

Voorkom ruzie over de erfenis

Een op de tien erfenissen leidt tot een ruzie binnen de familie. Wij hebben handige tips voor u om ruzie te voorkomen.

Onderhoudsplicht

Jongmeerderjarigen en recht op alimentatie

Hebben jongmeerderjarigen recht op alimentatie van hun ouders? En wat is onderhoudsverplichting?