We hebben de zorgmedewerkers een applaus gegeven voor hun inzet tijdens de coronacrisis. Daarnaast heeft de overheid als blijk van waardering een bonusregeling van €1000,- netto in het vooruitzicht gesteld voor zorgmedewerkers die uitzonderlijke prestaties hebben geleverd in de strijd tegen Corona.

Aanvraag indienen vanaf 1 oktober

De zorgorganisatie - veelal de werkgever- bepaalt voor welke medewerkers zij de bonus aanvragen.
Dit kan de zorgorganisatie doen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aanvragen kan van 1 oktober tot en met 6 november 2020.

Wie komt in aanmerking voor de bonus?

Binnen de zorgorganisatie komen zorgprofessionals in aanmerking voor een bonus die zich in de periode van 1 maart 2020 tot 1 september 2020 hebben:

  • Ingezet voor patiënten en cliënten met COVID-19 en/of

  • Bijgedragen aan de strijd tegen COVID-19.

Het ministerie heeft een handreiking opgesteld die zorgorganisaties kan helpen om te bepalen welke zorgmedewerkers in aanmerking komen. In deze handreiking staan o.a. voorbeelden van groepen van zorgmedewerkers die voor de bonus in aanmerking komen. Niet alleen zorgprofessionals komen in aanmerking voor de bonus. Dit geldt ook voor ondersteunende medewerkers, zoals schoonmakers.
De regeling geldt zowel voor werknemers in dienst bij een zorgorganisatie als ook voor uitzendkrachten en zzp’ers.

Niet iedere zorgprofessional komt in aanmerking voor de bonus

Niet iedereen de zich heeft ingezet voor patiënten met COVID-19 of heeft bijgedragen in de strijd tegen Covid-19 komt in aanmerking voor de bonus. Uitgesloten zijn:

  • Zorgprofessionals die meer verdienen dan twee keer modaal.

  • PGB-zorgverleners (hiervoor komt een andere regeling)

  • Zorgprofessionals die werken in Caribisch Nederland

Uitbetaling bonus

Als het ministerie de aanvraag van de zorgorganisatie goedkeurt, ontvangt de zorgorganisatie de subsidie. Het ministerie beslist binnen 13 weken. De zorgorganisatie keert vervolgens de bonus zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 5 maanden, uit aan de medewerker. De bonus van € 1000,- ontvangt de medewerker netto. De bonus heeft geen gevolgen voor inkomensafhankelijke toeslagen.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over deze subsidie? Download dan de lijst met veelgestelde vragen van het ministerie.

Tineke Smits - Senior jurist Arbeidsrecht

Tineke Smits-corona_thumb

Ik los een juridisch probleem graag samen met de klant op. Mensen helpen staat bij mij voorop.