
Schadevergoeding te late oplevering woning
Leestijd: 1½ minuut
De aannemer moet uw woning bouwen binnen de tijd die u met hem heeft afgesproken. Dat heet de bouwtijd. U heeft recht op een schadevergoeding als de aannemer de woning niet afkrijgt binnen de bouwtijd die in de overeenkomst staat. Maar de bouwtijd berekenen gaat misschien anders dan u denkt. Wanneer de bouw klaar moet zijn, hangt van een aantal dingen af.
Wanneer begint de bouwtijd
De bouwtijd is de tijd die nodig is om de woning te bouwen. Dit is vastgesteld in de overeenkomst. Vaak begint de bouwtijd als de aannemer de vloer van de begane grond gereed heeft. Dit is vaak later dan de datum waarop u de overeenkomst met de aannemer heeft getekend.
Aantal werkbare dagen
De bouwtijd bestaat uit een aantal werkbare dagen. De dagen dat de aannemer normaal gesproken werkt. Weekenden en feestdagen tellen niet mee in de bouwtijd. En als het slecht weer is, telt een dag ook niet meer want de aannemer werkt dan niet. Gemiddeld heeft een jaar zo’n 180 werkbare dagen. Als de bouwtijd 120 dagen is kan dit ongeveer 8 maanden duren.
Wat is een onwerkbare dag?
Als de aannemer zijn werk niet kan doen door slecht weer is dit een onwerkbare dag. Dat betekent dat de aannemer, het grootste deel van zijn werknemers en machines, minimaal 5 uur het niet kunnen doen door slecht weer. Deze dagen tellen niet mee in de bouwtijd. U kunt nagaan welke dagen onwerkbaar waren
Meerwerk
Heeft u opdracht gegeven voor extra’s? Dit heet meerwerk. Als u hiervoor kiest kan dit de bouwtijd verlegen. Dit is het recht van de aannemer.
0,025% van de aanneemsom per dag
In de meeste overeenkomsten staat een vaste afspraak over schadevergoeding. Dat is 0,025% van de aanneemsom per dag. Het is dus geen vergoeding voor schade die u misschien echt heeft. U mag deze schadevergoeding verrekenen met bedragen die u nog aan de aannemer moet betalen. In sommige overeenkomsten staat een vast bedrag per werkdag als schadevergoeding.
Geïntegreerde social media plug-ins
Om artikelen gemakkelijk te delen met anderen plaatst ARAG social plug-ins van Facebook, Twitter en LinkedIn. Om informatie te delen op social media wordt er een korte, rechtstreekse verbinding gemaakt met de server van dat social media kanaal. Dit is om de inhoud van de plug-in zichtbaar te maken. Hierbij wordt uw IP-adres bekend gemaakt bij de aanbieder van het sociale netwerk. Er wordt een cookie op uw computer geplaatst. Hiermee kan de aanbieder een zogeheten surfprofiel opstellen. U kunt in de instellingen van uw internetbrowser instellen of u cookies accepteert of niet.
Twee kliks voor meer privacy
Wij willen uw privacy beschermen. Wilt u een artikel delen op social media? Dan moet u zelf duidelijk toestemming geven hiervoor met deze twee-staps-verificatie methode.
Zo werkt het
Alleen wanneer u een social media netwerk selecteert met de schuifknop, kan er verbinding gemaakt worden het sociale netwerk. Daarna moet u nog een keer klikken. Deze tweede klik maakt verbinding met het sociale netwerk waar u een artikel wilt delen. Bij Facebook gaat dit rechtstreeks, bij Twitter en LinkedIn kunt u het bericht nog bewerken in een pop-up scherm. De toestemming die u geeft voor het verbinden met uw IP-adres geldt altijd alleen voor de pagina die u wilt delen.