25 maart 2020

De coronacrisis raakt veel mensen in de portemonnee. Vooral zzp’ers zien hun inkomen flink dalen, maar ook mensen in loondienst kunnen getroffen worden. Wanneer je inkomen daalt, is het goed om te kijken of je iets aan je vaste lasten kunt doen. Is het mogelijk om de kosten van je huurwoning (tijdelijk) te verlagen?

Vaste lasten en coronavirus

Vaak bestaat een groot deel van je vaste lasten uit de huur voor je woning. Deze moet je elke maand betalen en kun je niet zomaar aanpassen. Toch is het in sommige gevallen mogelijk om de huur te verlagen. Of kun je ervoor zorgen dat de kosten niet worden verhoogd.

Huurverlaging of huurbevriezing aanvragen

Woningcorporaties hebben met elkaar afgesproken dat huurders in sommige gevallen een huurverlaging of een huurbevriezing mogen aanvragen. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Sociaal Huurakkoord. Een huurverlaging kun je het hele jaar door aanvragen. Voor een huurbevriezing geldt dat je de aanvraag doet voordat de jaarlijkse huurverhoging ingaat. In de meeste gevallen is dat per 1 juli 2020.

Laag inkomen voor huurprijs

Of je als huurder in aanmerking komt voor een huurverlaging- of bevriezing, hangt af van de huurprijs die je nu betaalt, van de hoeveelheid mensen die in de woning wonen en van je inkomen. Dit inkomen moet minstens zes maanden relatief laag zijn. De termijn van zes maanden geldt niet voor huurders die door hun pensionering een lager inkomen hebben.

Regels van woningcorporatie

Wil je weten of jouw huurprijs verlaagd of bevroren kan worden? Informeer dan bij je woningcorporatie naar de mogelijkheden. Het Sociaal Akkoord is geen wet en corporaties kunnen afwijken van de afspraken die hierin staan. Het is daarom belangrijk om na te gaan welke regels specifiek voor jouw situatie gelden.

Nienke Tinholt - Expert jurist Huurrecht

Nienke Tinholt

Iedere klant is weer anders en heeft zijn eigen verhaal. Juist dat maakt mijn werk zo boeiend!