9 april 2020

Wat als het spaargeld opraakt en u de huur van uw woning niet langer meer kunt opbrengen? Kunt u uw huur verlagen of helemaal niet betalen?

Huurwoning en schuld

De minister zegt dat zolang de huidige crisis duurt, uw woning niet mag worden ontruimd op grond van betalingsachterstanden. U mag dus in uw huis blijven wonen. Ook als u de huur (tijdelijk) niet meer kunt betalen. Daarnaast mogen incassobureaus, deurwaarders en advocaten geen incassokosten aan u doorberekenen.

Moeite met betalen voor of na coronavirus

Kunt u door de coronacrisis uw huur niet betalen (betalingsachterstand)? Neem dan contact op met de verhuurder of deurwaarder. U zoekt samen een oplossing voor de situatie. Had u vóór de crisis al een betalingsachterstand? Of zijn uw inkomsten nog hetzelfde? Dan moet u uw huur gewoon blijven betalen. Dit zijn namelijk geen goede redenen volgens de rechter.

Huishoudboekje bekijken

De verhuurder en rechter willen waarschijnlijk graag zien wat uw vaste lasten zijn (huishoudboekje). De coronacrisis is dus zeker geen vrijbrief om niets meer hoeven te betalen. Als de rook straks is opgetrokken, bekijkt de rechter alles per geval.

Oplossing zoeken

De uitkomst zal voor een horecaondernemer zonder inkomsten anders zijn dan voor een bankmedewerker die thuis werkt en gewoon nog elke maand zijn salaris krijgt. Heeft u in deze tijd moeite om de huur te betalen? Bespreek dit dan met uw verhuurder of de deurwaarder.

Met elkaar komen we eruit.

Richard Oonk - senior jurist Huur- en Pachtrecht

Senior jurist Huur-en Pachtrecht Richard Oonk

Ik help klanten bij de ankers van hun bestaan; de woning als veilige thuisbasis, of de bedrijfsruimte als inkomstenbron.

Heeft u een andere vraag over het coronavirus?
Bekijk onze andere juridische hulpbronnen