lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 3 minuten

‘Thuiswerken tenzij het niet anders kan’ is de boodschap van ons kabinet. Betekent dit dan ook dat u als werknemer het recht heeft om thuis te werken? Kunt u dit eisen, omdat u vreest voor een corona besmetting?

Voor bepaalde beroepen is het duidelijk dat thuiswerken niet mogelijk is. Denk aan zorg- en supermarktpersoneel. Maar voor sommige beroepen is dat minder duidelijk. Dit kan tot discussies leiden met de werkgever. En wat als uw werkgever u verplicht om thuis te werken, terwijl dit voor u haast onmogelijk is omdat u twee jonge kinderen in huis heeft? Wat dan? Corona kan veel stress opleveren op het vlak van werk. In dit blog leg ik u uit welke rechten en plichten u heeft.

Zorgplicht en veilige werkomgeving

Van een werkgever wordt in verband met het coronavirus verwacht dat hij zich inspant om thuiswerken mogelijk te maken. Als het toch noodzakelijk is dat u naar het werk komt, dan moet uw werkgever ervoor zorgen dat u veilig kunt werken. De werkomgeving moet zodanig ingericht te zijn dat werknemers bij de uitvoering van het werk geen schade lijden. Ook op de werkvloer moet de 1,5 meter gerespecteerd worden en is de werkgever verplicht hierop toe te zien. Tenslotte moet de werkgever maatregelen nemen om te voorkomen dat werknemers besmet worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan het treffen van hygiënemaatregelen.

Werknemer heeft geen recht op thuiswerken

Er bestaat (nog) geen wettelijk recht op thuiswerken voor werknemers. U kunt als werknemer wel uw werkgever aanspreken als u merkt dat de werksituatie niet veilig is. Of als u bang bent voor risico’s in de uitvoering van uw werkzaamheden. Als u om die reden wilt thuiswerken, maar uw werkgever staat dit niet toe, dan zal hij duidelijk moeten motiveren waarom thuiswerken voor u, in uw functie geen optie is. Uw werkgever kan u uiteraard niet verplichten naar het werk te komen als de RIVM-richtlijnen gevolgd moeten worden. Denk aan de situatie dat u of een gezinslid corona gerelateerde klachten heeft.

U heeft wel de plicht om thuis te werken

Een werknemer is verplicht om zich te houden aan de voorschriften van diens werkgever over het verrichten van de arbeid. Dit wordt het instructierecht van de werkgever genoemd en is wettelijk bepaald. De mededeling van uw werkgever dat u vanwege de coronacrisis voorlopig vanuit huis moet werken, kan gezien worden als het uitoefenen van dit instructierecht. Aangezien de overheid werkgevers adviseert thuiswerken mogelijk te maken tenzij het echt niet anders kan, zult u dit doorgaans moeten accepteren.

Uitzonderingen voor de kwetsbare werknemer

Voor kwetsbare werknemers zijn is de situatie anders. Het RIVM heeft in verband met Covid 19 aandachtspunten opgesteld voor de inzet van deze groep werknemers op de werkvloer. Dit is een nadere invulling van de Arbowet. Uitgangspunt is dat ook deze werknemer zijn of haar eigen werk kan blijven doen.
Ook kan het zijn dat aanvullende voorzorgsmaatregelen en instructies nodig zijn. Als een kwetsbare werknemer dan niet in staat is om zijn eigen werk te doen, dan moet er samen worden gekeken naar een alternatief. De inhoud van het werk, de individuele gezondheidsfactoren en de werkomstandigheden vormen hierbij altijd het vertrekpunt. Behoort u tot de medische risicogroepen en bent u niet zeker over uw medische situatie? Dan doet u er goed aan dit te bespreken met uw werkgever. Hij kan vervolgens een bedrijfsarts inschakelen.

Werkgever moet maatwerk leveren voor kwetsbare werknemer

Naast beleid voor de organisatie als geheel moet er ook individueel overleg plaats vinden, zodat een individuele risico-inschatting kan worden gemaakt. En waar nodig moet er individueel maatwerk worden geleverd. De Arbeidsomstandighedenwet schrijft voor dat een werkgever zich bij dit soort vraagstukken moet laten bijstaan door een bedrijfsarts. Eventueel kan er ook aanvullende medische informatie worden opgevraagd bij de behandelaar (medisch specialist of huisarts). Als veilig werken niet mogelijk is, kan de inzet van de kwetsbare werknemer niet worden gevraagd.

Conclusie

Een recht op thuiswerken is er niet, een plicht om thuis te werken wel. Maakt u zich zorgen over uw situatie? Of dit nu te maken heeft met de plicht om naar het werk te gaan of juist de plicht om thuis te werken. Maak er geen stress voor uzelf van, maar bespreek dit met uw werkgever. De zorgplicht van uw werkgever brengt met zich mee dat een werkgever een gesprek hierover niet uit de weg kan gaan.

Meer lezen over dit onderwerp?

Linda Corvers - Senior jurist Arbeids- en onderwijsrecht

jurist Linda Corvers

Ik streef ernaar om voor cliënten juridisch het maximale uit de zaak te halen én hen met vertrouwen naar de toekomst te laten kijken.