lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Het coronavirus heeft een streep gezet door de vakantieplannen van menig Nederlander. Veel mensen kiezen voor een vakantie in eigen land. Of gaan naar een land met een beperkt veiligheidsrisico, een zogenoemd ‘code geel land’.

Code geel wordt code oranje

Stel, u bent op vakantie in een code geel land en dit wordt tijdens uw verblijf aangepast naar oranje. Dan moet u bij terugkomst in Nederland 14 dagen verplicht in quarantaine. Dat betekent dat u niet naar uw werk kunt zodra uw vakantie voorbij is. Als thuiswerken voor u niet mogelijk is. Heeft u dan recht op loon?

Actuele rechtspraak

Langzaamaan worden de eerste corona uitspraken door kantonrechters gedaan. Daar is ook een belangrijke uitspraak bij in een zaak die een collega van ons heeft behandeld. Deze zaak heeft media-aandacht gehad. Het ging om een werknemer die in quarantaine moest omdat zijn partner en een vriendin die zij recent hadden gezien corona-verschijnselen had. Geheel volgens de RIVM-richtlijnen. Hierdoor kon hij niet naar zijn werk, maar heeft wel aangeboden om thuis te werken. Daar wilde de werkgever niet op in gaan.

Werkgever behandelde de werknemer als zijnde ziek. Hij hield wachtdagen in en betaalde slechts een deel van het loon. De kantonrechter oordeelde in een kortgedingprocedure dat er geen sprake was van ziekte en dat de werknemer recht had op zijn volledige loon. Er was ook geen grondslag voor het inhouden van wachtdagen. De werknemer was immers niet ziek en volgde de richtlijnen van de overheid.

Sinds 1 januari 2020 is in de wet bepaald dat een werknemer recht heeft op loon als er geen arbeid wordt verricht, behalve als het niet kunnen werken in zijn risicosfeer ligt. Dat is niet het geval als de werknemer in deze omstandigheden in quarantaine moet. De werknemer geeft simpelweg gehoor aan de door de overheid opgelegde voorzorgmaatregel. Zie hier voor de uitspraak

Loondoorbetaling in geval van quarantaine na vakantie

Er is nog geen rechtspraak over verplichte quarantaine na een vakantie als de code van het betreffende vakantieland verkleurt naar oranje of rood. Maar afgaande op de bovengenoemde uitspraak is het heel goed te verdedigen dat u als werknemer in deze situatie recht hebt op loon. Gaat u naar een code oranje gebied op vakantie dan ligt dit hoogstwaarschijnlijk anders. Het wordt immers afgeraden om naar deze gebieden te reizen vanwege ernstige veiligheidsrisico’s. Ik verwacht dan ook dat als een werknemer in zo’n geval niet kan werken omdat hij in quarantaine moet, het in de risicosfeer van de werknemer ligt. En er dus geen recht is op loon.
Discutabel is de situatie waarin je naar een code geel land gaat met gebieden die code oranje hebben. Te denken valt aan Spanje en Portugal. Het virus kan zich immers snel verspreiden.

Het is wachten op de eerste uitspraak die waarschijnlijk spoedig zal volgen nu de vakanties zijn begonnen!

Linda Corvers - senior jurist Arbeids- en Onderwijsrecht

Linda Corvers

Ik streef ernaar om voor cliënten juridisch het maximale uit de zaak te halen én hen met vertrouwen naar de toekomst te laten kijken.