Leestijd: 1 minuut

Het coronatoegangsbewijs

Het kabinet denkt erover na om het coronatoegangsbewijs op de werkvloer door te voeren. Verschillende werkgevers hebben inmiddels aangegeven de mogelijkheden hiervan te onderzoeken. We zetten de huidige stand van zaken voor u op een rij.

Coronatoegangsbewijs op de werkvloer verplicht?

Het laten zien van het coronatoegangsbewijs voor toegang tot de werkvloer is momenteel niet verplicht. Op dit moment is dit namelijk niet opgenomen in de wet. Dit gaat ook op voor personeel in sectoren waar klanten wel al een toegangsbewijs moeten laten zien. Hierbij kunt u denken aan de horeca, evenementenbranche of musea.

Binnenkort kan hier echter verandering in komen. Steeds meer werkgevers overwegen het bewijs verplicht te stellen. Het kabinet werkt zelfs al aan een wetswijziging. Werkgevers krijgen hierbij het recht om werknemers te vragen om het coronabewijs. Er is nog geen besluit genomen of uw werkgever u mag verplichten om dit te laten zien.

Mag uw werkgever u vragen om uw coronatoegangsbewijs op de werkvloer te laten zien?

Uw werkgever mag u op dit moment niet vragen om een coronatoegangsbewijs. Daarbij maakt het niet uit of u gevaccineerd, hersteld of negatief getest bent. U bent namelijk niet verplicht om medische informatie met uw werkgever te delen. Daarnaast staat in de wet beschreven dat de regels voor het toegangsbewijs niet gelden voor personen die beroeps- of bedrijfsmatige werkzaamheden verrichten.

Mag uw werkgever u verplichten te vaccineren?

Nee, uw werkgever kan u niet verplichten tot vaccinatie. Nederland heeft op dit moment namelijk geen wettelijke vaccinatieplicht. In de Grondwet staat dat elke Nederlander het recht heeft om zelf te bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Daar hoort de keuzevrijheid voor een coronavaccinatie ook bij.

Maatregelen voor de langere termijn

Het kabinet denkt op de langere termijn over te gaan op een bredere inzet van het coronatoegangsbewijs. Het toegangsbewijs wordt dan verplicht voor een groot deel van de detailhandel, dierentuinen en pretparken. Ook wordt op termijn meer bekend over het wel of niet doorvoeren van het coronatoegangsbewijs op de werkvloer. Deze wetsvoorstellen zijn wel al aangekondigd door het kabinet. Daar komt naar alle waarschijnlijkheid nog een nieuw wetsvoorstel bij.

In dit voorstel staat beschreven dat ondernemers keuzevrijheid krijgen in het 2-G of 3-G systeem. Bij het 2-G systeem worden enkel werknemers toegelaten die gevaccineerd of hersteld zijn. Bij het 3G-systeem volstaat ook een negatief testbewijs. Het is momenteel nog onduidelijk welk beleid het kabinet wil gaan doorvoeren en op welke termijn dit gaat gebeuren.

Vragen?

Deze coronacrisis is voor iedereen anders en voor niemand makkelijk. Zeker niet als u onzeker bent over uw werk of inkomen. Verzekerd of niet, u staat er niet alleen voor. We helpen u graag.

Bekijk hier de meestgestelde vragen over werk en inkomen in relatie tot corona.

Vragen over verlof, loon of ontslag?

Met de RechtCheck Werk en Inkomen weet u direct waar u recht op heeft. Krijg inzicht in uw persoonlijke situatie en ontvang advies over vervolgstappen.