Leestijd: 2 minuten

Het zijn rare tijden voor ons allemaal. Er zijn quarantaines, rechtbanken stellen zittingen uit, de horeca zijn gesloten en veel bedrijven zien het werkaanbod drastisch afnemen. Veel mensen komen door het coronavirus in een onzekere werkpositie. Het is logisch dat u graag wilt weten waar u als werknemer aan toe bent. Ik leg u graag uit wat de wet NOW voor u betekent.

NOW en uw loon

Door het coronavirus is er een enorme toename geweest van het aantal aanvragen voor werktijdverkorting. Bij werktijdverkorting geeft een werkgever bij het UWV aan dat er door externe factoren minder werk is. Hij kan een deel van het loon van werknemers daardoor moeilijker of niet betalen. Het UWV vult het loon aan.

Door deze toename van aanvragen was de situatie niet langer houdbaar. Het kabinet verving de Werktijdverkorting voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Het doel van deze noodmaatregel is om te zorgen dat werkgevers niet onnodig financieel hoeven te lijden onder de huidige omstandigheden. Ook mag u als werknemer niet de dupe worden van de situatie.

Flexkrachten, vaste werknemers en uitzendkrachten

De NOW moet zoveel mogelijk werknemers zekerheid bieden in deze moeilijke tijden. Het is daarom van toepassing op zowel flexkrachten, vaste werknemers als uitzendkrachten. Dus zelfs als u normaal gesproken het loon niet doorbetaald krijgt als er geen werk is, dan krijgt u toch inkomsten.

Voorwaarden NOW

Aan de NOW zitten een paar voorwaarden voor de werkgever. Hij moet bijvoorbeeld garanderen dat er geen ontslagen gaan vallen op grond van bedrijfseconomische redenen. U kunt de andere voorwaarden lezen in onze blog voor werkgevers.

WW, vakantie en ziek melden

De aanvraag van uw werkgever voor de NOW verandert niet zoveel aan uw andere rechten als werknemer:

  • U heeft nog evenveel recht op een werkeloosheidsuitkering (WW) als u op een later moment werkloos zou worden. Bijvoorbeeld als het bedrijf failliet gaat. De hoogte en duur van uw uitkering blijft hetzelfde.
  • Uw werkgever mag u niet verplichten om vakantie op te nemen. Wel kan hij u vragen om uw werkuren te spreiden. Dan werkt u misschien op andere dagen of tijden dan u gewend bent.
  • Bent u ziek of in quarantaine geplaatst? Dan meldt u zich ziek bij uw werkgever en krijgt u uw loon doorbetaald.

Conclusie

Er is een boel veranderd door het coronavirus. Wel wordt met nieuwe initiatieven hard gewerkt om werkgevers en werknemers te helpen in deze onzekere periode. De NOW is daar een goed voorbeeld van. Ik hoop dat u door dit blog meer weet over uw rechten als werknemer. Heeft u toch nog vragen, weet dan dat wij vanuit ARAG ons uiterste best doen om u ook juist nu bij te staan!

David Wijngaard - Jurist Sociaal Zekerheidsrecht

Jurist Sociaal Zekerheidsrecht David Wijngaard

Sociaal Zekerheidsrecht is mijn expertise en passie. Met juridische skills en betrokkenheid help ik onze klanten niet alleen naar het beste resultaat, maar bied ik ook een stukje steun en rust!

Heeft u een andere vraag over het coronavirus?
Bekijk onze andere juridische hulpbronnen