
Coronavirus en uw werk: hoe zit dat NOW?
Leestijd: 2 minuten
Het zijn rare tijden voor ons allemaal. Er zijn quarantaines, rechtbanken stellen zittingen uit, de horeca zijn gesloten en veel bedrijven zien het werkaanbod drastisch afnemen. Veel mensen komen door het coronavirus in een onzekere werkpositie. Het is logisch dat u graag wilt weten waar u als werknemer aan toe bent. Ik leg u graag uit wat de wet NOW voor u betekent.
NOW en uw loon
Door het coronavirus is er een enorme toename geweest van het aantal aanvragen voor werktijdverkorting. Bij werktijdverkorting geeft een werkgever bij het UWV aan dat er door externe factoren minder werk is. Hij kan een deel van het loon van werknemers daardoor moeilijker of niet betalen. Het UWV vult het loon aan.
Door deze toename van aanvragen was de situatie niet langer houdbaar. Het kabinet verving de Werktijdverkorting voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Het doel van deze noodmaatregel is om te zorgen dat werkgevers niet onnodig financieel hoeven te lijden onder de huidige omstandigheden. Ook mag u als werknemer niet de dupe worden van de situatie.
Flexkrachten, vaste werknemers en uitzendkrachten
De NOW moet zoveel mogelijk werknemers zekerheid bieden in deze moeilijke tijden. Het is daarom van toepassing op zowel flexkrachten, vaste werknemers als uitzendkrachten. Dus zelfs als u normaal gesproken het loon niet doorbetaald krijgt als er geen werk is, dan krijgt u toch inkomsten.
Voorwaarden NOW
Aan de NOW zitten een paar voorwaarden voor de werkgever. Hij moet bijvoorbeeld garanderen dat er geen ontslagen gaan vallen op grond van bedrijfseconomische redenen. U kunt de andere voorwaarden lezen in onze blog voor werkgevers.
WW, vakantie en ziek melden
De aanvraag van uw werkgever voor de NOW verandert niet zoveel aan uw andere rechten als werknemer:
- U heeft nog evenveel recht op een werkeloosheidsuitkering (WW) als u op een later moment werkloos zou worden. Bijvoorbeeld als het bedrijf failliet gaat. De hoogte en duur van uw uitkering blijft hetzelfde.
- Uw werkgever mag u niet verplichten om vakantie op te nemen. Wel kan hij u vragen om uw werkuren te spreiden. Dan werkt u misschien op andere dagen of tijden dan u gewend bent.
- Bent u ziek of in quarantaine geplaatst? Dan meldt u zich ziek bij uw werkgever en krijgt u uw loon doorbetaald.
Conclusie
Er is een boel veranderd door het coronavirus. Wel wordt met nieuwe initiatieven hard gewerkt om werkgevers en werknemers te helpen in deze onzekere periode. De NOW is daar een goed voorbeeld van. Ik hoop dat u door dit blog meer weet over uw rechten als werknemer. Heeft u toch nog vragen, weet dan dat wij vanuit ARAG ons uiterste best doen om u ook juist nu bij te staan!
Geïntegreerde social media plug-ins
Om artikelen gemakkelijk te delen met anderen plaatst ARAG social plug-ins van Facebook, Twitter en LinkedIn. Om informatie te delen op social media wordt er een korte, rechtstreekse verbinding gemaakt met de server van dat social media kanaal. Dit is om de inhoud van de plug-in zichtbaar te maken. Hierbij wordt uw IP-adres bekend gemaakt bij de aanbieder van het sociale netwerk. Er wordt een cookie op uw computer geplaatst. Hiermee kan de aanbieder een zogeheten surfprofiel opstellen. U kunt in de instellingen van uw internetbrowser instellen of u cookies accepteert of niet.
Twee kliks voor meer privacy
Wij willen uw privacy beschermen. Wilt u een artikel delen op social media? Dan moet u zelf duidelijk toestemming geven hiervoor met deze twee-staps-verificatie methode.
Zo werkt het
Alleen wanneer u een social media netwerk selecteert met de schuifknop, kan er verbinding gemaakt worden het sociale netwerk. Daarna moet u nog een keer klikken. Deze tweede klik maakt verbinding met het sociale netwerk waar u een artikel wilt delen. Bij Facebook gaat dit rechtstreeks, bij Twitter en LinkedIn kunt u het bericht nog bewerken in een pop-up scherm. De toestemming die u geeft voor het verbinden met uw IP-adres geldt altijd alleen voor de pagina die u wilt delen.