lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

In de Verenigde Staten is de bestuurder van een zelfrijdende auto aangeklaagd voor dood door schuld. De auto greep niet in op het moment dat een voetganger in het donker de weg overstak. Het verwijt: de bestuurder keek op haar mobiel en lette niet op.

De volledig zelfsturende auto lijkt een kwestie van tijd. Maar wat als de software faalt? Wordt u dan veroordeeld en bent u dan überhaupt wel verzekerd? In dit blog leg ik uit hoe dat precies zit.

Falende software

Als een bestuurder een straf krijgt voor het veroorzaken van een aanrijding is er sprake van roekeloos of onoplettend rijgedrag. Wat als u een fietser schept, omdat de software van uw auto hem niet op tijd signaleert? Roekeloosheid zal niet snel spelen. Wat gebeurt er als u wel kon ingrijpen maar dat niet deed, omdat uw aandacht meer gericht was op uw telefoon dan op de weg? In dat geval kan de rechter u op grond van onoplettendheid een straf opleggen.

Ben ik aansprakelijk?

Niet alleen het risico op strafvervolging is aanwezig. De kans bestaat ook dat het slachtoffer bij u aanklopt voor een schadevergoeding. Als vaststaat dat u kon ingrijpen en dit heeft nagelaten dan kunt u hiervoor aansprakelijk zijn. Daarnaast kent de wet ook risicoaansprakelijkheid. Dit betekent dat u ook verantwoordelijk bent wanneer u een aanrijding veroorzaakt, omdat de rook uit de motorkap uw zicht belemmert.

Gebreken aan uw auto zijn namelijk altijd voor eigen rekening. U kunt zich tegenover een ander dan niet op overmacht beroepen. Een fout in de software komt mijns inziens dan ook voor rekening van de bestuurder. Dat er iets mis kan gaan met de software is iets waar u als eigenaar van zo’n auto rekening mee moet houden en waar u dus aansprakelijk voor bent op het moment dat het mis gaat.

Betaalt mijn verzekeraar dan niet?

Als u uw auto tegen wettelijke aansprakelijkheid verzekerd heeft dan bent u verzekerd voor schade die u aan een ander toebrengt. Maar bestaat dan niet het risico dat uw verzekeraar wijst naar de producent en niet wil betalen? De wet kent een regeling voor aansprakelijkheid als een product gebrekkig is. Als belangrijkste uitzondering geldt hierbij dat de producent vrijuit gaat als bij het verkopen van het product het niet mogelijk was om het gebrek te ontdekken.

Het risico bestaat dat er langlopende technische discussies ontstaan tussen de verzekeraar en de producent. Het lijkt mij echter dat de schade door de verzekeraar betaald dient te worden. De benadeelde maar ook de bestuurder moeten geen slachtoffer worden van juridisch getouwtrek tussen de verzekeraar en de producent van het systeem.

In de toekomst wordt het duidelijk hoe de technologie en daarmee ook de wetgeving en rechtspraak zich gaan ontwikkelen. Tot die tijd is mijn advies: vertrouwen is goed, maar controle is beter. Houd uw ogen op de weg!

Samantha van Doren - Senior jurist verkeersrecht

jurist verkeersrecht samantha van doren

Ik behandel zaken op het gebied van het verkeersrecht en het loonregres. Hierbij zet ik mijn expertise graag in voor de klant!