lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 3 minuten

In het buitenland kunnen er andere verkeersregels gelden dan in Nederland. Het is belangrijk om u vooraf te informeren over de regels die gelden in het land waar u naartoe gaat. Zo bent u goed voorbereid, mocht u onverhoopt betrokken raken bij een ongeval. In dit artikel geeft ARAG jurist Malgorzata Sarnowiec, u belangrijke tips en informatie bij een ongeval met blikschade in het buitenland.

Tips bij een aanrijding in het buitenland

Wanneer u betrokken raakt bij een ongeval in het buitenland, is het essentieel om de juiste stappen te volgen en op de hoogte te zijn van uw verzekeringsdekking. We zetten het voor u op een rij.

Verzamel bewijsmateriaal

Uiteraard is de eerste zorg dat u uzelf en andere betrokken verkeersdeelnemers in veiligheid brengt. Indien veilig, maak ter plaatse foto's van de situatie direct na de aanrijding. Dus niet na verplaatsing van de voertuigen. Deze foto's kunnen later dienen als bewijsmateriaal voor de schadeclaim.

Bel de lokale politie

Bel de lokale politie om het ongeval te melden. Houd er echter rekening mee dat in sommige landen de politie alleen ter plaatse komt bij letselgevallen en niet bij louter blikschade. Als de politie niet ter plaatse komt om een proces-verbaal op te maken, volg dan de volgende stappen:

Vul het schadeaangifteformulier in

1) Vul het schadeaangifteformulier zo volledig en duidelijk mogelijk in. Vergeet niet de namen en adressen van getuigen te noteren en duidelijk de kentekens van alle betrokken voertuigen op te schrijven. Maak ook een duidelijke situatieschets op het formulier.

2) Zorg ervoor dat ook de tegenpartij het formulier ondertekent. NB: het ondertekende schadeformulier dient als bewijs. U kunt het formulier achteraf niet meer aanpassen, dat wordt gezien als fraude.

3) Bent u het niet eens met de tegenpartij, teken dan het formulier niet of maak - voordat u ondertekent - uw eigen tekening en lezing op het schadeformulier.

4) Mocht er ook sprake zijn van letsel, kruis dan aan dat er gewonden zijn. Ook al is het maar een krasje op uw arm. Achteraf is het namelijk lastig te bewijzen dat er sprake is van letsel als u in eerste instantie “nee” heeft aangekruist.
Vermijd discussies over aansprakelijkheid
Het is belangrijk om geen discussies aan te gaan met de tegenpartij over wie verantwoordelijk is. Laat de verzekeringsmaatschappijen dit beoordelen op basis van de ingevulde formulieren en het beschikbare bewijsmateriaal.
Neem contact op met uw rechtsbijstandverzekeraar
Neem zo snel mogelijk contact op met uw rechtsbijstandverzekeraar voor ondersteuning en advies bij het afhandelen van de schade. Wij kunnen u helpen bij het indienen van de juiste documenten en begeleiden bij het claimproces.
Tip Malgorzata Sarnowiec:

“Als de politie wel een proces-verbaal opmaakt, vergeet dan niet het proces-verbaalnummer te vragen.

Bent u gedekt voor extra kosten?

Als uw voertuig moet worden weggesleept, kunnen hier extra kosten aan verbonden zijn. In de meeste gevallen bent u hiervoor gedekt door uw auto- of reisverzekering. Het is belangrijk om uw schade zo snel mogelijk te melden bij alle betrokken verzekeraars, zoals uw rechtsbijstandverzekeraar en de WA-verzekeraar.

Tip Malgorzata Sarnowiec:

“De vergoeding van schade verschilt per land. Zorg ervoor dat u de schade altijd kunt bewijzen, bijvoorbeeld met behulp van foto's of aankoopbonnen.”

Het belang van een WA-dekking en aanvullende dekking

Een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) is een verplichte vorm van autoverzekering die de schade dekt die u aan anderen toebrengt in het geval van een ongeval. Het beschermt u tegen financiële aansprakelijkheid voor schade aan anderen, zoals schade aan hun voertuig, eigendommen, medische kosten of letsel.

Let op, een WA dekt niet alle schade

Het is belangrijk om te benadrukken dat een WA-dekking geen dekking biedt voor schade aan uw eigen voertuig, inclusief blikschade. Indien u zich zorgen maakt over het dekken van schade aan uw eigen voertuig, zelfs als het uw schuld is, kunt u overwegen om aanvullende dekking te nemen. Denk aan een cascodekking (ook bekend als een allrisk-dekking) of een beperkte cascodekking. Deze dekkingen bieden doorgaans een uitgebreidere bescherming, inclusief schade aan uw eigen voertuig. Een rechtsbijstandsdekking en een Schadeverzekering voor Inzittenden zijn ook verzekeringen die bij ongevallen in het buitenland belangrijk kunnen zijn.

Tip Malgorzata Sarnowiec:

“Het is van cruciaal belang om uw autoverzekeringspolis te controleren en contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om duidelijkheid te krijgen over uw dekking, zowel in uw eigen land als in het buitenland.”

Geen cascodekking?

Indien u geen cascodekking heeft, is het verstandig om contact op te nemen met uw verzekeraar, voordat u uw voertuig laat repareren. Vaak moet er eerst een expert naar de schade kijken om de omvang ervan vast te stellen.

Tip Malgorzata Sarnowiec:

“Door deze stappen te volgen en op de hoogte te zijn van uw verzekeringsdekking, bent u beter voorbereid op een ongeval met blikschade in het buitenland en kan het claimproces soepeler verlopen. Raadpleeg altijd uw verzekeringspolis en neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij voor specifieke informatie en advies in uw situatie.”

Aanrijding buitenland met letsel

Als u een ongeluk heeft gehad in het buitenland met letsel is het belangrijk dat u zich direct laat onderzoeken door een lokale arts. De kans is groot dat als u wacht tot u in Nederland bent, het verband tussen het letsel en uw ongeluk niet meer bewezen kan worden en u geen vergoeding meer krijgt. Lees in dit artikel wat u kunt doen bij een ongeluk of aanrijding in het buitenland met letsel.

Malgorzata Sarnowiec - Jurist letsel en buitenland

Meer over reizen en verkeer

Checklist veilig reizen

Veilig op reis met onze checklist

Bent u van plan een reis of vakantie te boeken? Bekijk dan eerst onze checklist en ga zorgeloos op reis.

ongeval buitenland

Ongeval in het buitenland

Wij adviseren om bij een ongeval in het buitenland, altijd direct naar het ziekenhuis ter plaatse te gaan voor controle.

Klacht vakantieverblijf

Heeft u een klacht over uw vakantieverblijf?

Onze tip: ga nooit naar huis zonder uw klacht te melden! Meld uw klacht ter plaatse bij de accommodatie én bij de reisorganisatie.