Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Boeken via reisbureau nog altijd het veiligst

Via internet is uw vakantie snel geregeld. Boekt u bij een reisbureau of doet u alles zelf? De belangrijkste tip is: boek vooral uw reis en verblijf samen, dan staat u het sterkst.

Ticket en verblijf ineens boeken

Het maakt veel verschil of u de vlucht en tickets afzonderlijk boekt of ineens. Regelt u alles samen via een reisbureau, dan is er sprake van een 'reisovereenkomst'. Op dat moment moet het reisbureau ervoor zorgen dat de complete reis aan uw verwachtingen voldoet. U heeft niet alleen één aanspreekpunt, het reisbureau is eindverantwoordelijk voor uw vakantie. Is het reisbureau aangesloten bij de ANVR, dan mag u zeker zijn van prima service en voorwaarden.

Het hotel is vol, wat nu?

U komt op uw bestemming aan en het hotel of appartement dat u heeft geboekt zit vol. Wat nu? Wanneer u uw ticket en verblijf bij een reisbureau heeft geboekt, is uw reisbureau verplicht u een gelijkwaardig alternatief aan te bieden.

Het hotel voldoet niet aan uw verwachtingen, wat nu?

Doet het zwembad het niet? Zijn er bouwwerkzaamheden naast uw slaapkamer? Ook in dit geval volstaat één telefoontje naar het hoofdkantoor of de plaatselijke agent van het reisbureau.

Waar heeft u recht op?

Ongeacht of het hotel vol is of niet aan wensen voldoet, u heeft recht op:

  • Een volwaardig alternatief.
  • Vergoeding van extra kosten die u maakt, bijvoorbeeld voor het vervoer.
  • Mogelijk kunt u ook een vergoeding voor 'gederfd reisgenot' claimen: duurt het bijvoorbeeld 2 dagen voordat u naar een ander hotel kunt, dan krijgt u een deel van de reissom terug.

Uitzondering: overmacht

Wanneer er tijdens uw vakantie brand uitbreekt in het hotel, dan kan het reisbureau daar niets aan doen. Overmacht dus. Het reisbureau is dan wél verplicht u hulp en bijstand te bieden, maar u kunt geen schade claimen.

Tickets en verblijf afzonderlijk boeken

Boekt u uw vlucht en verblijf afzonderlijk? Bijvoorbeeld via een vliegticketsite en direct via de site van een hotel? Dan moet u extra alert zijn. Elke website en ieder hotel is vrij om zijn eigen voorwaarden te hanteren, met alle risico's van dien.


Waarom ARAG

  • Direct contact met een jurist
  • Snel inzicht in uw situatie
  • Gratis oriënterend gesprek
  • Meer dan 200 producten beschikbaar
  • Persoonlijk en begrijpelijk