De Europese Partijen hebben afspraken gemaakt over het niet tijdig verlengen van een rijbewijs, theorie-certificaat of code-95 door de Corona-crisis. Deze afspraken zijn geldig in alle EU-lidstaten.

Het ministerie heeft met de verzekeraars afgesproken dat als uw rijbewijs/(deel)examen wordt verlengd, u verzekerd blijft. Wij raden aan om contact op te nemen met uw verzekeraar.

De tijdelijke verlenging geldt, onder voorwaarden, in de volgende situaties;
• Theorie-certificaten (auto, motor, scooter)
• Rijbewijzen (groot) (alle categorieën) waaronder ook 75+’ers en rijbewijzen met een beperkte geldigheidsduur
• Nascholingscursussen beroepschauffeurs (code-95)
• Scheepvaartcertificaten en of keuringen (CCR)

NB: bent u 75 jaar of ouder en valt u al onder de regeling van het CBR dat uw verlopen rijbewijs met een 1 jaar wordt verlengd, tot maximaal 31 december 2020? Dan kunt u met uw verlopen rijbewijs tot in ieder geval 7 maanden na de verloopdatum van uw rijbewijs, maar tot en met maximaal 31 december 2020 in het buitenland rijden, binnen de EU-lidstaten. Let op: u kunt uw verlopen rijbewijs niet als legitimatiebewijs gebruiken.

Wilt u weten of de geldigheidsduur van uw rijbewijs, certificaat of examen wordt verlengd?

Met onze gratis service kunt u in een paar eenvoudige stappen inzicht krijgen of de Europese regels in uw situatie gelden.

Veelgestelde vragen over verlenging

Mijn theorie-certificaat (auto, motor, scooter) is verlopen, wordt de geldigheidsduur verlengd vanwege de Corona-crisis?

- Verloopt uw theorie-certificaat tussen 16 maart en 31 mei 2020, dan wordt de geldigheidsduur verlengd tot 1 december 2020.
- Verloopt uw theorie-certificaat tussen 1 juni en 1 oktober 2020, dan wordt de geldigheidsduur verlengd tot 1 april 2021.
- Verloopt uw theorie-certificaat op of na 2 oktober 2020, dan blijft deze verloopdatum tot op heden staan.

Hoe zit het met mijn verzekering als ik met een verlopen rijbewijs rijdt?

Het verantwoordelijke ministerie heeft afspraken gemaakt met verzekeraars. Als de geldigheidsduur van uw rijbewijs wordt verlengd, blijft u verzekerd in die periode. Let op: u kunt uw rijbewijs niet gebruiken als geldig legitimatiebewijs.

Mijn rijbewijs verloopt door de drukte bij het CBR, wordt de geldigheidsduur hierdoor verlengd?

Verloopt uw rijbewijs tussen 1 februari 2020 en 1 september 2020, dan wordt deze verlengd met 7 maanden gerekend vanaf de dag na de verloopdatum zoals vermeld op uw rijbewijs. Let op: u kunt uw rijbewijs niet gebruiken als geldig legitimatiebewijs.

De geldigheidsduur van mijn rijbewijs wordt verlengd met 7 maanden, kan ik in die verlenging in het buitenland rijden?

Ja, u kunt in het buitenland rijden, maar enkel in de EU-lidstaten. Let op: u kunt uw rijbewijs niet gebruiken als geldig legitimatiebewijs.

Ik ben 75+, geldt de verlenging van het rijbewijs ook voor mij?

Ja, veel 75+’ers hebben door de drukte bij het CBR al een jaar verlenging op de verloopdatum van het rijbewijs gekregen, tot en met 31 december 2020. Uw rijbewijs blijft 7 maanden geldig gerekend vanaf de dag na de verloopdatum zoals vermeld op uw rijbewijs. U kunt ook in het buitenland rijden, maar enkel in de EU-lidstaten en in de periode dat uw rijbewijs wordt verlengd. Let op: u kunt uw rijbewijs niet gebruiken als geldig legitimatiebewijs.