De foto’s van het resort zagen er goed uit op de site van het reisbureau. U heeft direct geboekt en verheugt zich op uw vakantie. Maar eenmaal aangekomen voldoet de accommodatie totaal niet aan uw verwachtingen. Er is in de verste verte geen strand te bekennen, terwijl het volgens de omschrijving op 200 meter van het resort zou liggen. Ook zijn de kamers vies en zijn er nogal wat gebreken. Wat kunt u het beste doen? En waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op?

U piekert er niet over om in de tegenvallende accommodatie te verblijven. Maar wat mag u van uw reisorganisatie verwachten? Als u uw het vakantieverblijf bij een reisbureau of reisorganisatie heeft geboekt, zijn zij verplicht u een alternatief aan te bieden. U heeft recht op:

  • Een gelijkwaardig of beter alternatief
  • Vergoeding van extra kosten die u maakt. Bijvoorbeeld voor vervoer
  • Mogelijke vergoeding voor 'gederfd reisgenot'. Duurt het bijvoorbeeld twee dagen voordat u naar een ander hotel kunt? Dan krijgt u een deel van de reissom terug

Hoe pakt u dit aan?

Stap 1: Meld uw klacht over de accommodatie ter plaatse

Dit doet u bij de eigenaar of manager van de accommodatie en aan de reisorganisatie. Als dit niet mogelijk is, kunt u bellen naar het hoofdkantoor van de reisorganisatie. Zij moeten u altijd de kans bieden om uw klacht op te lossen.

Vindt u dat uw klacht niet goed is opgelost? Vraag dan een klachtenformulier aan bij de reisorganisatie. Laat het ingevulde formulier vervolgens ondertekenen door de reisorganisatie. Zij zijn verplicht hieraan mee te werken.

Tip: ga nooit naar huis zonder uw klacht te melden!

 

Overmacht

Brengt u uw vakantie door in een hotel? En breekt er brand uit? Dan is er sprake van overmacht. Daar kan het reisbureau of de reisorganisatie niets aan doen. Ze zijn dan wél verplicht u hulp en bijstand te bieden, maar u kunt geen schade claimen.

Stap 2: Verzamel bewijsmateriaal

Kunnen uw klachten niet terplekke worden opgelost? Verzamel dan bewijsmateriaal. Maak bijvoorbeeld foto’s en video’s van wat er mis is met de accommodatie. Zijn er personen die kunnen getuigen? Noteer dan hun adresgegevens. Zo maakt u na terugkomst thuis meer kans om de kosten te verhalen.

Stap 3: Eenmaal thuis, stuur een aangetekende klachtenbrief

Stuur na terugkomst zo snel mogelijk (in ieder geval binnen een maand) een aangetekende brief naar de klantenservice van het reisbureau of de reisorganisatie. Geef in deze brief aan wat uw klacht is en wat u van hen verwacht, bijvoorbeeld een schadevergoeding.

Stap 4: De Geschillencommissie

Wordt uw klacht niet naar tevredenheid opgelost en is de reisorganisatie aangesloten bij de ANVR? Dan kunt u de klacht tot drie maanden na terugkomst voorleggen aan de Geschillencommissie Reizen. Niet aangesloten bij de ANVR? Dan kunt u de zaak voorleggen aan de rechter.

Wij staan op voor gerechtigheid

ARAG, juridisch probleemoplossers. Voor iedereen.

lachende vrouw met advocaat voor rechtbank

Iedereen kan zijn recht halen. Met een rechtsbijstandverzekering van ARAG of onze partners. Lees hier hoe wij u helpen.