Leestijd: 1½ minuut

Geannuleerde vluchten tijdens de coronacrisis

Het gaat om geannuleerde vluchten die zouden plaatsvinden tijdens de coronacrisis en waarvan de ticketprijs al is terugbetaald aan het failliete boekingskantoor. ARAG spande namens haar klanten een rechtszaak aan tegen diverse luchtvaartmaatschappijen. De gerechtelijke uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen voor de luchtvaart- en reisbranche.

“Al sinds het begin van de coronacrisis helpen we klanten met het terugkrijgen van hun geld voor geannuleerde vluchten”, vertelt Léan Blommers, Jurist Vervoerrecht bij ARAG. “Een flink aantal van deze klanten had in het voorjaar van 2020 een vlucht geboekt via boekingskantoor D-Reizen. De meeste luchtvaartmaatschappijen hadden inmiddels de geannuleerde tickets terugbetaald aan D-Reizen. Het boekingskantoor had het geld moeten uitbetalen aan de passagiers, maar voordat dit gebeurde ging D-Reizen failliet. We dienden vervolgens namens onze klanten vorderingen in bij de curator van het faillissement, maar het was erg onzeker geworden of onze klanten dat geld nog zouden terugzien.”

Direct verhalen op luchtvaartmaatschappij

Daarom besloten de juristen van ARAG om terug te grijpen op een Europese Verordening. Deze geeft passagiers het recht om de ticketprijs direct op de luchtvaartmaatschappij te verhalen. “Op basis van deze verordening hebben we de betrokken luchtvaartmaatschappijen gedagvaard. Bij de kantonrechter in Den Haag diende de procedure tegen Garuda, waarin onze collega René Schreuders de passagiers bijstond. Op 18 mei werden we door de rechter in het gelijk gesteld. Op grond van deze uitspraak moet de luchtvaartmaatschappij het geld voor de geannuleerde tickets nog een keer direct aan onze klanten terugbetalen, ondanks dat Garuda ook al aan D-Reizen had betaald.”

Uitspraak met grote impact

Léan en haar collega’s zijn blij met deze overwinning. “Het is een mooi resultaat voor onze klanten, die inmiddels al bijna twee jaar op hun geld wachten.” Léan benadrukt dat deze uitspraak mogelijk grote impact heeft. “Het is wel mogelijk dat Garuda in hoger beroep gaat, maar er is nu jurisprudentie waarin wordt bevestigd dat passagiers niet meer afhankelijk zijn van een boekingskantoor om hun geld terug te krijgen. Gezien de grote aantallen passagiers in deze situatie, heeft deze uitspraak dan ook mogelijk grote gevolgen voor de luchtvaart- en de reisbranche.”

Nu actie ondernemen

Léan adviseert passagiers die nog op het geld wachten voor hun geannuleerde vlucht om snel in actie te komen. “Om je geld te kunnen terugvorderen, moet je binnen twee jaar na de vlucht een gerechtelijke procedure starten. Als het gaat om een vlucht die in 2020 wegens de coronacrisis werd geannuleerd, kun je nu nog net op tijd zijn.”

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over buitenland

vlucht gemist geannuleerd vertraagd

Vlucht geannuleerd of vertraagd?

Heeft u recht op compensatie? In dit artikel legt jurist Laura Stap uit wat u in zo’n situatie het beste kunt doen.

 
Autoschade

Aanrijding in het buitenland

Heeft u een ongeluk of een aanrijding in het buitenland gehad? De regels in het buitenland kunnen anders zijn dan in Nederland.

Klacht vakantieverblijf

Heeft u een klacht over uw vakantieverblijf?

Onze tip: ga nooit naar huis zonder uw klacht te melden! Meld uw klacht ter plaatse bij de accommodatie én bij de reisorganisatie.